Kullan arvo – Mistä kulta sai niin suuren arvostuksen?

Kultatietoa

Maailmantalous on aina pitänyt kultaa suuressa arvossa. Vaikka kullan kaivuulla ei ollut nykyaikaisten yritysten turvallisuusmääräyksiä ja työteknologioita, kultakaivoksia oli olemassa ympäri maailmaa jo ennen kuin purjehtiminen tai lentäminen keksittiin. Kautta aikojen hallitsijat, merirosvot ja kauppiaat etsivät aina kultaa, jota he voivat saada ryöstämällä tai verottamalla.

Vaikka jotkut mineraalit ovat nykyään arvokkaampia kuin kulta, mikään ei voita sitä monipuolisuudessa ja esteettisessä arvossa. Platina on paljon harvinaisempaa ja kalliimpaa kuin kulta, mutta sillä on vähemmän teollisia käyttötarkoituksia. Ja koska se näyttää hopealta amatöörin silmissä, useimmat ihmiset haluavat silti kultakellon platinakellon sijaan.

Kullalla on kiehtova keltaisen kultainen hehku, joka on aiheuttanut sotia, kauppasaartoja ja joitain dramaattisimmista petoksista ihmiskunnan historiassa. On kaiken kaikkiaan mielenkiintoista tutkia, miten ihmiskunta on tullut kullan voiman viettelemäksi.

Kullan historia

Kullan historia juontaa juurensa kauemmaksi kuin kirjoittaminen, joten on mahdotonta määrittää, kuka löysi kultaa ensimmäisen kerran ja tunnisti sen arvon. Eri kulttuurit ja uskonnot alkoivat muodostaa myyttejä kullan alkuperästä jo 500-luvulla eKr.

Legenda Midaksesta on peräisin kuninkaasta, joka hallitsi Kreikkaa 800-luvulla eKr. Hänen kuningattarensa Damodice oli kolikoiden keksijä, ja lukuisat tarinat alkoivat ympäröidä näitä kahta Kreikan kukoistamisn jälkeen. Odysseiassa ja Iliadassa Homer näkee kullan jumalten loistona ja merkkinä ylellisyydestä jokapäiväisten ihmisten keskuudessa.

Kullan arkeologisesta alkuperästä on käyty pitkiä keskusteluja. Ei tiedetä, mikä muinainen sivilisaatio on vastuussa sen korkeasta arvosta modernissa kulttuurissa, mutta useimmat historioitsijat ovat yhtä mieltä siitä, että hominidit löysivät kultaa matalista puroista.

Ennen sulatuksen keksimistä ihmiset ottivat kullan haltuunsa sen luonnollisessa tilassa: keltaisina kultapaloina. Kaikki ihastuivat sen kirkkauteen ja loistoon, vaikka he eivät voineet käyttää sitä koruina, aseina tai valuuttana. Puhdas kulta kestää erittäin hyvin ikääntymistä ja tahriintumista, joten suurin osa hominidien aikakauden kullasta löytyy edelleen esimerkiksi älypuhelimista ja muusta teknologiasta.

Kultaa oli monissa maailman kolkissa, ja monet eri heimot alkoivat käyttää sitä ja käydä kauppaa sillä jo ennen ensimmäisten hallitusten ja talouksien perustamista. Inkat, Etelä-Amerikan alkuperäisasukkaat, pitivät kultaa auringon kyynelinä. Kun espanjalaiset valloittajat saapuivat inkojen maille 1500-luvulla, he halusivat suuren määrän maata Amazon -joen ja Andien vuorijonon välillä, sillä he tiesivät, että siirtolaiset tulivat sinne etsimään kultaa.

Kulta ja kultasepän työ

Ihmiskunta on aina pitänyt kultaa arvossa, jopa ennen valuutan keksimistä. Ihmiset alkoivat valmistaa työkaluja kuparista ja raudasta kymmeniä tuhansia vuosia sitten, mutta kulta on vanhin metalli, joka ei tarvinnut tulta, vasaraa ja muottia muovaamiseen. Rauta, kupari ja useimmat muut metallit esiintyvät malmikappaleina, joiden sulattaminen vaatii aikaa ja energiaa.

Kultaa esiintyy luonnollisesti muokattavassa muodossa, mikä tekee siitä helpoimmin työstettävän metallin. Monilla egyptiläisen, roomalaisen ja kreikkalaisen mytologian jumalilla on ollut kullasta tehtyjä keihäitä, miekkoja ja panssareita, ja monet muinaiset hallitsijat alkoivat seurata jumalten esimerkkiä.

Muinaisina aikoina, siitä vähäisestä määrästä kultaa, jonka hallitukset ja kauppayhtiöt pystyivät louhimaan, tuli pyhiä esineitä. Rikkaat miehet ja virkamiehet alkoivat myöhemmin valmistaa maljakoita, kuppeja, lautasia ja koruja kullasta, mutta kullan muuttaminen valuutaksi oli ennenkuulumatonta vuoteen 700 eKr. asti. Damodice vastasi ensimmäisten kultakolikoiden tuotannosta, mutta lyydialaiset kauppiaat alkoivat ensimmäisinä käyttää sitä aktiivisesti valuuttana.

Kun kullasta tuli yhä arvokkaampaa ja yleisemmin käytettyä, vanhan maailman valtakunnat alkoivat osallistua monivuotisiin sotiin kullan perässä. Sotavankeja, rikollisia ja orjia lähetettiin kultakaivoksiin kaivamaan jalometalleja. Nämä muinaiset sodat eivät aina olleet valuutan takia (koska useimmiten ne koskivat uskontoa ja maata), mutta kulta kannusti maiden hallitsijoita vastakkain enemmän kuin koskaan.

Kun insinöörit alkoivat käyttää metallin muokkaustekniikoita, kullasta tuli pysyvä globaali valuutta. Muinaisen Egyptin kultasepät muodostivat sekelin, joka sisälsi kolmasosan hopeaa ja kaksi kolmasosaa kultaa. Siitä tuli Lähi-Idän ensisijainen rahayksikkö.

Kultastandardi

Kun kultaa alettiin käyttää yhä enemmän maailmanlaajuisena valuuttana, monet maat alkoivat tukea rahaansa maansa tuottaman kullan määrällä. 1600-luvulla monilla Englannin kansalaisilla oli kotitekoisia rahapajoja, joissa he merkitsivät kultakolikoidensa sisältämän puhtaan kullan prosenttiosuuden. Tämä käytäntö alkoi kuitenkin tuottaa epäsäännöllisen muotoisia kolikoita, mikä joskus vei niiltä arvoa laillisena maksuvälineenä.

Vuoden 1696 kansallisen kolikkokierrätyksen avulla Englannin hallitus yritti säilyttää Iso-Britannian valuutan arvon maassa ja ulkomailla, mutta se epäonnistui. Se työnsi alulle seteleiden valmistamisen.

Amerikkalaiset alkoivat ottaa paperirahaa käyttöön ennen Brittejä, mutta arvo riippui Yhdysvaltojen kullantuotanto kapasiteetista. Kultastandardin aikana kuka tahansa saattoi mennä pankkiin ja vaihtaa paperirahaa tiettyyn määrään kultaa. Kultastandardi antoi ihmisille varmuuden siitä, että heidän rahojensa arvo ei riipu heidän maansa kyvystä maksaa velkoja, sen kansainvälisestä asemasta tai tuhansista muista asioista, joita he eivät ymmärtäneet, vaan ainoastaan sen kyvystä tuottaa kultaa.

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Euroopan hallitukset olivat kuitenkin sekaisin, ja kansainväliset liittoumat alkoivat muuttua, mikä johti taloudelliseen hämmennykseen kaikkialla maailmassa. Monilla kansoilla oli velkaa, ja kullan tuotanto alkoi laskea, kun suuret maat alkoivat hyötyä sodasta. Yhdysvaltain dollarista ja Iso-Britannian punnasta tuli maailman varantovaluuttoja ja ihmiset alkoivat kerätä niitä enemmän kuin kultaa.

Vuonna 1934 Yhdysvallat korotti keinotekoisesti kullan hintaa noin 20 dollarista per unssi 35 dollariin per unssi toipuakseen markkinoiden kaatumisesta. Naapurimaat panivat sen merkille ja myivät suurimman osan kullastaan USA:lle käteisinfuusiona, mikä sai dollarin arvon nousemaan. Toisen maailmansodan loppuun mennessä kaikki länsimaat alkoivat verrata oman maansa valuutan arvoa dollariin.

Kulta 2000-luvulla

Nykyään kultastandardia ei käytetä, eikä mikään maa käytä kultaa ja hopeaa valuuttana. Jalometalli on silti juurtunut moniin elämämme osa-alueisiin, sillä niitä käytetään monipuolisesti. Noin 80 % louhitusta kullasta muuttuu koristeiksi, kelloiksi ja koruiksi, mutta loput 20 prosenttia käytetään monipuolisesti erilaisiin kohteisiin, kuten teknologiaan.

Elektroniikan valmistajat käyttävät kultaa esimerkiksi liitäntäliuskojen ja juotosliitosten luomiseen mineraalin suuren johtavuuden ja korroosionkestävyyden vuoksi. Kultaa on muun muassa älypuhelimissa, navigaattoreissa, laskimissa ja televisioissa. Lisäksi lääkärit ja hammaslääkärit käyttävät kultaa hampaiden täytteisiin, syöpien radioaktiivisiin hoitoihin ja diagnostisiin toimenpiteisiin.

Kullan hinta ennätyslukemissa – Tienaa jopa tuhansia vanhoilla kultakoruilla

Omat vanhat kultakorut tai perinnössä tulleita kultakoruja, mitkä mahdollisesti ainoastaan keräävät pölyä kaapeissa, voivat olla jopa tuhansien eurojen arvoisia. Kullan hinta on noussut yli 400 %, viimeisen 20 vuoden aikana ja tänä päivänä tienaat yli 1000 €, pelkästään 50 grammalla kultakoruja.

Tiesitkö, että saat täysin ilmaiseksi arvioin kultakoruille? Mikäli kiinnostaa tietää, paljon kultakorusi ovat arvoa tai mahdollisesti vaihtaa kulta rahaksi, toimi seuraavasti:

Siirry etusivulle – suomenkultareservi.fi
Tilaa ilmainen myyntipakkaus (myyntipakkauksen tilaaminen ei edellytä esineiden myyntiin).
Kun arviointi esineille on valmis, on asiantuntijamme yhteydessä sinuun liittyen esineiden arviointiin.
Tämän jälkeen, voit itse valita haluatko vaihtaa kullan rahaksi vai haluatko esineet palautettua. Mahdollisesta palautuksesta ei veloiteta mitään.
Mikäli haluat muuttaa kullan rahaksi, suoritetaan maksu heti hyväksytyn tarjouksen yhteydessä. Maksu tehdään ilman mitään vähennyksiä.

Näin saat täysin maksutta arvioitua kultakorusi ja esineet palautettua kotiin tai halutessa rahaa tilillesi. Juuri nyt ansaitset yli 1000 €, pelkästään 50 grammalla kultakoruja. Lämpimästi tervetuloa asioimaan.

 

Jaa




Artikkeli Kullan arvo – Mistä kulta sai niin suuren arvostuksen? julkaistiin ensimmäisen kerran Suomen Kultareservi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *