Bitcoin ennuste: miten Bitcoin kehittyy 30 vuoden aikana?

Bitcoin on mielenkiintoinen kryptovaluutta, jonka arvo on noussut kohinalla viimeisten vuosien aikana. Se vakiinnutti nopeasti paikkansa ja nykyään Bitcoinia voidaan käyttää ostosten tekemiseen netissä ja esimerkiksi erilaisista palveluista maksamiseen. Bitcoinia on moneen otteeseen verrattu kultaan ja sitä on kutsuttu digitaaliseksi kullaksi, sillä sen ominaisuudet kulkevat pitkälti rinta rinnan kullan kanssa. Useat sijoittajat ja talousneuvojatkin ovat puhuneet Bitcoinin puolesta ja siihen sijoittaminen, ja sen kautta omien varojen hajauttaminen on ollut viime aikoina suosittua.

Koska Bitcoinin historia on vielä hyvin lyhyt, sen hintaa on vaikea ennustaa seuraaville vuosille. Koska Bitcoinia on verrattu kultaan, kullan hinnan historiaa tutkimalla voimme tehdä löyhän ennusteen seuraavalle 30 vuodelle, jos Bitcoinin hinta käyttäytyisi samalla tavalla kuin kullan hinta kultakuumeen aikana.

Kullan hinta dokumentoitiin ensimmäistä kertaa vuonna 1793

Kultaa on käytetty maksuvälineenä jo vuosituhansia. Se on aina ollut arvokasta ja sitä on käytetty tavaroista ja hyödykkeistä maksamiseen, korujen valmistamiseen ja moneen muuhun tarkoitukseen. Ensimmäistä kertaa kullan hinta kuitenkin dokumentoitiin vuonna 1793. Tällöin sen hinta oli $19,39 per unssi.

Kullan hinta pysyi muuttumattomana aina vuoteen 1814 saakka, jolloin sen hinta hyppäsi $21,79 dollariin per unssi. Tämän jälkeen se putosi takaisin alkulukemiin heti parin vuoden jälkeen, pysyen taas muuttumattomana aina 1830-luvulle saakka.

Aina vuoteen 1860 saakka kullan hinta oli $20,67 dollaria.

Kultakuume nosti kullan hintaa

Vuoden 1860 jälkeen kullan hinta nousi ensimmäistä kertaa. Vuonna 1862 se oli $27,35 dollaria per unssi. Vuonna 1864 se oli jo $47,02 dollaria unssia kohti. 1870-luvun aikana sen hinta laski pikkuhiljaa $20,67 dollariin per unssi, eikä sen hinta noussut vasta kuin 1930–1960 lukujen aikana.

1960-luvun jälkeen kullan hinta alkoi nousta tasaisesti ja 1970-luvulla se teki jättimäisen harppauksen. Vuonna 2021 kullan hinta hyppäsi jopa $1900 dollariin per unssi.

Miten Bitcoinin hintakehitys vertaa kullan hintaan?

Bitcoin aloitti historiansa lähes samalla tavalla kuin kulta. Ensimmäiset 3 vuotta Bitcoinin historiassa sen hinta oli hyvin alhainen, maksimissaan muutamia satoja dollareita per Bitcoin. Vuosien 2016–2017 aikana Bitcoinin arvo alkoi nousta ja kärjistyi vuoden 2017 lopussa reiluun $13 000 dollariin. Tämän jälkeen vuoden 2018 aikana sen hinta laski ja lähti taas, huimaan nousukiitoon vuonna 2020. Helmikuussa 2021 Bitcoinin hinta oli jo yli $60 000 dollaria.

Jos ajatellaan, että tällä hetkellä elettäisiin Bitcoinin kultakuumeen aikaa, voisimme olettaa hinnan nousevan vielä jonkin verran, mutta palaavan pian takaisin $50 000-$60 000 dollarin kieppeille. Kun katsomme kullan hinnan pitkäaikaista kehitystä sata vuotta kultakuumeen jälkeen, hinta nousi uskomattomiin lukemiin: kullan ensimmäinen hinta oli vajaan $20 dollarin paikkeilla ja tänä vuonna jo $1900 dollaria – nousua tapahtui siis 200 vuoden aikana noin $1880 dollarin verran eli noin 9 500 prosenttia.

Bitcoinin hinnan nousu

Jos Bitcoinin hinta seuraavien vuosikymmenien ja -satojen aikana käyttäytyisi kullan tavoin, odotettavissa olisi huimaa nousua. Yleisesti ottaen ajatellaan, että Bitcoin on tullut jäädäkseen ja jotku jopa sanoo hinnan ylittävän arvoltaan jopa miljoonan dollarin vuoteen 2050 mennessä.

Joseph Raczynski arvioi, että Bitcoinin hinta nousisi $150 000 dollariin vuoteen 2025 mennessä (Forbes). Hän sanoo, että koska Bitcoinilla maksaminen on helppoa ja sen säilyttämiseen ei tarvita pankkeja, se tulee ennemmin tai myöhemmin tulemaan osaksi jokapäiväistä rahaliikennettä. Toisaalta osa sanoo, että koska Euroopassa on jo alettu suunnittelemaan digitaalisen euron käyttöönottoa, Bitcoinin asema ei välttämättä syrjäytä perinteistä valuuttaa ja keskuspankkeja.

Tänä vuonna (2021) El Salvador on jo hyväksynyt Bitcoinin laillisena valuuttana dollarin rinnalla.

Jaa
Artikkeli Bitcoin ennuste: miten Bitcoin kehittyy 30 vuoden aikana? julkaistiin ensimmäisen kerran Suomen Kultareservi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *