Kulta puhdistaa vettä jopa 100 miljoonaa(!) kertaa tehokkaammin kuin perinteiset menetelmät

Kulta yhdistetään yleensä ensimmäisenä varallisuuteen ja sijoittamiseen. Mutta kullalla on paljon muitakin käyttötarkoituksia ja tehtäviä. Kultaa käytetään muun muassa lääke- ja sähköteollisuudessa sekä elektroniikan valmistamisessa. Kullan avulla voidaan jopa puhdistaa vettä ja puhdistusprosessi on tutkimusten mukaan jopa 100 miljoonaa kertaa tehokkaampi kuin perinteinen kaupallinen menetelmä.

Veden puhdistus kullan avulla voi olla tulevaisuuden kannalta erinomainen ratkaisu, sillä tutkimukset ovat osoittaneet, että kullan avulla vettä voitaisiin puhdistaa tehokkaammin ja näin ollen tarjota puhdasta juomavettä miljoonille sen puutteesta kärsiville ympäri maailmaa.

Miten vettä yleensä puhdistetaan?

Yli neljä miljoonaa tonnia vetyperoksidia valmistetaan tehtaissa vuosittain, mistä se sitten kuljetetaan käyttö- ja varastointipaikkoihin. Tämä tarkoittaa sitä, että liuoksiin lisätään usein stabiloivia kemikaaleja tuotantoprosessin aikana sen hajoamisen estämiseksi, mutta ne heikentävät sen tehokkuutta desinfiointiaineena.

Toinen yleinen lähestymistapa veden desinfiointiin on kloorin lisääminen: on kuitenkin osoitettu, että kloori voi reagoida vedessä luonnossa esiintyvien yhdisteiden kanssa muodostaen yhdisteitä, jotka suurina annoksina voivat olla myrkyllisiä ihmisille.

Kulta puhdistaa vettä tehokkaammin

Cardiffin yliopiston tutkijoiden mukaan veden desinfiointiaine, joka on luotu paikan päällä käyttäen vain vetyä ja ilmaa, tappaa miljoonia kertoja tehokkaammin viruksia ja bakteereja kuin perinteiset kaupalliset menetelmät.

Tiimi sanoo, että tulokset voivat mullistaa veden desinfiointitekniikan ja tarjota ennennäkemättömän mahdollisuuden tarjota puhdasta vettä yhteisöille, jotka sitä eniten tarvitsevat.

Heidän uusi menetelmänsä toimii käyttämällä kullasta ja palladiumista valmistettua katalyyttiä, joka ottaa vetyä ja happea vetyperoksidin muodostamiseksi. Se on yleisesti käytetty desinfiointiaine, jota valmistetaan tällä hetkellä teollisessa mittakaavassa.

Kyky pystyä tuottamaan vetyperoksidia käyttöpaikalla voittaisi sekä tehokkuuteen että turvallisuuteen liittyvät kysymykset, jotka liittyvät tällä hetkellä kaupallisiin menetelmiin.

Tutkimuksessaan tiimi testasi kaupallisesti saatavilla olevan vetyperoksidin ja kloorin desinfiointitehokkuutta verrattuna uuteen katalyyttiseen menetelmään.

Kutakin testattiin sen kyvystä tappaa Escherichia coli -bakteeri identtisissä olosuhteissa, mitä seurasi myöhempi analyysi niiden prosessien määrittämiseksi, joilla bakteerit tapettiin käyttäen kutakin menetelmää.

Kulta puhdistaa vettä 100 miljoonaa kertaa paremmin kuin klooraus

Tiimi osoitti, että kun katalyytti toi vedyn ja hapen yhteen muodostaen vetyperoksidia, se tuotti samanaikaisesti useita erittäin reaktiivisia yhdisteitä, jotka tunnetaan nimellä reaktiiviset happilajit (ROS). Ryhmä osoitti niiden olevan vastuussa antibakteerisesta ja antiviraalisesta vaikutuksesta.

Katalyyttipohjaisen menetelmän osoitettiin olevan 10 000 000 kertaa tehokkaampi tappamaan bakteereja kuin vastaava määrä teollista vetyperoksidia ja yli 100 000 000 kertaa tehokkaampi kuin klooraus vastaavissa olosuhteissa.

Tämän lisäksi katalyyttipohjaisen menetelmän osoitettiin olevan tehokkaampi tappamaan bakteerit ja virukset lyhyemmässä ajassa verrattuna kahteen muuhun yhdisteeseen.

Kulta voi olla globaali ratkaisu

On arvioitu, että noin 785 miljoonalla ihmisellä ei ole vettä ja 2,7 miljardilla on vedenpuute vähintään kuukauden ajan vuodesta.

Tämän lisäksi riittämätön sanitaatio-ongelma noin 2,4 miljardille ihmiselle ympäri maailmaa voi johtaa tappaviin ripulitauteihin, mukaan lukien kolera ja lavantauti.

Tutkimuksen toinen kirjoittaja Professori Graham Hutchings, kemian professori Regius Cardiffin katalyysi-instituutista, sanoo: “Merkittävästi tehostuneet bakteereja tappavat menetelmät, jotka saavutetaan, kun vety ja happi reagoivat katalyytillämme, mahdollistavat veden puhdistamisteknologian ympäri maailman.”

Kulta on monipuolinen metalli

Koska kullalla on niin monia käyttötarkoituksia, sen arvo pysyy korkealla myös sijoitusmielessä. Kulta saatetaan ensikädessä yhdistää varallisuuteen ja sijoittamiseen, mutta sen tärkeys lääke- ja elektroniikka-alalla on suuri. Vaikka helppo kulta on jo louhittu, kullan louhintaa jatketaan tehokkaasti ja siihen sijoitetaan paljon rahaa vuosittain, sillä kulta on haluttu jalometalli, jonka arvo tulee tuskin koskaan laskemaan.

Jaa
Artikkeli Kulta puhdistaa vettä jopa 100 miljoonaa(!) kertaa tehokkaammin kuin perinteiset menetelmät julkaistiin ensimmäisen kerran Suomen Kultareservi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *