Kullasta tuli jokaisen arvon perusta, mutta mistä kaikki lähti?

Kun Hernán Cortes, kuuluisa espanjalainen valloittaja, tuli ensimmäisen kerran uuteen maailmaan 1500-luvulla, hän ja hänen sotilaansa kohtasivat alkuperäiskansojen sivilisaatioita. He eivät olleet koskaan olleet vuorovaikutuksessa keskenään. Heitä erotti valtava valtameri, heillä ei ollut yhteistä kieltä, kulttuuria tai tapoja, mutta yksi asia, joka heillä oli yhteistä, oli heidän kyltymätön kultakuumeensa. Jo alusta asti kulta veti puoleensa sivilisaatioita kaikkialla maailmassa ilman, että nämä sivilisaatiot olivat olleet koskaan yhteydessä toisiinsa. Kulta on ollut kauneuden, voiman, puhtauden ja menestyksen symboli sen löytämisestä lähtien.

Sen lisäksi, että kullan luonnollinen kauneus tekee siitä salaperäisen arvokkaan, se voi olla myös maailman hyödyllisin metalli. Se on hyvä sähkönjohdin, se ei tummu tai hapetu, ja se on erittäin muokattava, joten sitä voidaan työstää, jytää ja muotoilla sen rikkoutumatta. Se on itse asiassa niin muokattava, että se voidaan ohentaa niin ohueksi, että se päästää valoa läpi. Kulta on myös yksi harvoista hyödykkeistä, joita voidaan pitää myös valuuttana tai rahana.

Monet valuutat ympäri maailmaa ovat olleet kullan tukena viime aikoihin asti, ja vaikka kultastandardi on hylätty kauan sitten, kultaa käytetään edelleen erittäin tehokkaasti turvasatamana taloudellisen myllerryksen aikoina vaurauden säilyttämiseksi.

Kullan historia

Ihmiset todennäköisimmin löysivät ensimmäisenä kullan puroista ja joista eri puolilta maailmaa, ja sen kauneus ja kiilto kiinnittivät huomiota. Kullan tunnettu historia ulottuu niin pitkälle, että National Mining Associationin mukaan nykyajan Itä-Euroopan kulttuurit käyttivät sitä ensimmäisen kerran koriste-esineiden valmistukseen vuonna 4000 eKr. Kultaa käytettiin muutaman tuhannen vuoden ajan yksinomaan korujen ja jumalanpalveluskuvien luomiseen. Tämä kesti noin vuoteen 1500 eKr., jolloin Egyptin muinainen valtakunta, joka hyötyi suuresti kultaa sisältävästä alueestaan Nubiasta, teki kullasta ensimmäisen virallisen kansainvälisen kaupan vaihtovälineen.

Kaikki alkoi Egyptistä

Egypti loi niin sanotun sekelin, 11,3 grammaa painavan kolikon, ja siitä tuli Lähi-idän vakiomittayksikkö. Se valmistettiin luonnossa esiintyvästä seoksesta, jossa noin kaksi kolmasosaa oli kultaa ja yksi kolmasosa hopeaa. Samoihin aikoihin babylonialaiset löysivät menetelmän nimeltään tulitesti, joka on yksi tehokkaimmista tavoista testata kullan puhtautta ja jota käytetään edelleen tähän päivään asti. Muutamaa vuosisataa myöhemmin, noin 1200 eKr., egyptiläiset huomasivat voivansa seostaa kultaa muiden metallien kanssa vahvistaakseen sitä ja antaakseen sille erilaisia väripigmenttejä.

Egyptiläiset alkoivat kokeilla tähän aikaan myös valumenetelmää, jossa kultaveistos valetaan alkuperäisestä vahaveistoksesta. Menetelmää voidaan käyttää upean monimutkaisten veistosten luomiseen ja se on myös käytössä vielä tänäkin päivänä.

Egyptistä Roomaan ja Englantiin

Pari sataa vuotta myöhemmin Lyydiassa, Vähä-Aasian valtakunnassa, aloitettiin ensimmäinen puhtaiden kultakolikoiden lyöminen noin vuonna 560 eaa. Vuonna 50 eaa. roomalaiset alkoivat laskea liikkeeseen kultakolikoita nimeltä Aureus, joka tulee latinan sanasta kulta, Aurum. Sieltä tulee myös Au:n kemiallinen symboli. Hieman yli tuhat vuotta myöhemmin, vuonna 1066 jKr., Vilhelm Normandian Valloittajasta tuli ensimmäinen Englannin normannikuningas, ja hänen aikanaan Englannissa alkoi uusi metallikolikkopohjainen valuuttajärjestelmä.

Uuden kolikkoon perustuvan valuuttajärjestelmän myötä syntyivät tutut punnat, shillingit ja pennit, jolloin punnat ovat kirjaimellisesti hopeapuntia. Vuoteen 1284 mennessä, noin sata vuotta myöhemmin, Iso-Britannia laski liikkeeseen ensimmäisen kultakolikkonsa, kun taas nyky-Italiassa Firenzen tasavalta laski liikkeeseen ensimmäisen kultaisen Ducatin, josta tuli pian maailman suosituin kultavaluutta: se pidettiin käytössä vielä viisi vuosisataa.

Yhdysvallat

Vuonna 1787 ensimmäisen yhdysvaltalaisen kultakolikon löi kultaseppä nimeltä Ephraim Brasher, ja muutamaa vuotta myöhemmin, vuonna 1792, Yhdysvaltain hallitus hyväksyi metallirahoituslain, joka asetti maan kaksimetalliselle hopea-kultastandardille, joka oli muodossa tai toisessa käytössä vuoteen 1976 asti, jolloin Yhdysvallat lopulta hylkäsi kultastandardin siirtyäkseen kokonaan fiat-rahaan.

Palataan hieman takaisinpäin vuoteen 1848: John Marshall-niminen mies löysi kultahippuja purosta Kaliforniassa, mikä aloitti Kalifornian kultakuumeen. Kalifornian kultakuume ei pelkästään nopeuttanut Amerikan lännen asettumista, vaan se oli myös perusta klassiselle tietokonepelille nimeltään The Oregon Trail. Muutama vuosi myöhemmin, vuonna 1868, George Harrison, eteläafrikkalainen mies, löysi kultaa takapihaltaan, ja siitä lähtien 40 % maailman louhitusta kullasta on ollut peräisin Afrikasta.

Kultastandardin historia

Selvästikin kullalla on pitkä ja mielenkiintoinen historia, joka juontaa juurensa jopa 6000 vuoden taakse. Mielenkiintoinen asia kullassa on se, että tuntemattomista syistä sen salaperäinen kyky houkutella ihmisiä ympäri maailmaa mahdollisti sen, että siitä tuli kaikkialla maailmassa hyväksytty vaihtoväline. Kultakolikoita lyötiin eri vuosina historiallisesti, mutta monia kolikoita ei lyönyt mikään keskusviranomainen, vaan tavalliset ihmiset valmistivat niitä. Tämä mahdollisuus tehdä niin sanotusti kotitekoisia kolikoita, jotka hyväksyttiin laillisiksi maksuvälineiksi, teki niistä epäsäännöllisen muotoisia.

Kotitekoisten kolikoiden ongelma

On selvää, että tätä kotitekoista kolikoiden lyöntiä oli vaikea säännellä, ja leikkaaminen oli yleinen ongelma kulta- ja hopeakolikoiden kanssa. Epäsäännölliset muodot antoivat ihmisille mahdollisuuden leikata pieniä palasia pois kolikoista ja lopulta kerätä palasia tarpeeksi sulattaakseen palat yhteen luodakseen lisää kolikoita. Valitettavasti kolikoiden leikkaus johti siihen, että kolikon paino oli pienempi kuin kolikon todellinen arvo, joten se ei enää ollut arvokas tarjous varsinkaan ulkomailla. Toinen ongelma oli se, että lyödyt kolikoita, jotka oli suojattu leikkaamiselta erityisellä kaiverruksella, oli helppo väärentää.

Vuoden 1696 Suuri Takaisinmaksu oli Englannin hallituksen yritys korjata ongelma uudella lyöntiteknologialla, mutta se oli suurelta osin epäonnistunut. Tällaiset ongelmat johtivat fiat-rahan käyttöönottoon, joka itse asiassa alkoi aiemmin 1500-luvulla ja perustui kultastandardiin.

Kultastandardin nousu

Kultastandardi oli rahajärjestelmä, jossa perustaloudellinen laskentayksikkö, esimerkiksi Yhdysvaltain dollari, perustui kiinteään määrään kultaa. Tämän rahajärjestelmän avulla henkilö, jolla on jonkin verran paperirahaa, voisi mennä pankkiin ja vaihtaa rahat kiinteään määrään kultaa. Kaikki maat ovat hylänneet kultastandardin kokonaan: luopumisprosessi alkoi vähitellen ensimmäisen maailmansodan lopulla.

Muun muassa edellä kuvattu kolikko-ongelma ja paperirahan käyttöönotto alkoivat aiheuttaa ongelmia kansoille. Varsinkin, kun monet perustuivat kaksimetalliseen kullan ja hopean standardiin. Ongelma oli muun muassa se, että paperirahaa pidettiin arvokkaampana ja se, että hopean ja kullan tasapaino oli usein pielessä. Tämän seurauksena rahan arvon tukemiseksi valittiin yksi metalli, joka oli kulta: se aloitti kultastandardin.

Kehittyneiden maiden kolonisaatio- ja globalisaatioprosessi muissa maailman osissa mahdollisti kultastandarin kukoistamisen. Vuonna 1871 alkoi uusi kansainvälinen kultastandardi, kun Englanti ja Saksa hyväksyivät virallisesti kultastandardin, ja vuoteen 1900 mennessä useimmat kehittyneet maat olivat seuranneet esimerkkiä.

Ajanjakso 1871-1914 oli poliittisesti melko vakaata aikaa maailmassa, minkä ansiosta hallitukset pystyivät toimimaan erittäin hyvin keskenään vakaan kultastandardin luomiseksi. Se oli kultastandardin kulta-aikaa, mutta kaikki romahti ensimmäisen maailmansodan aikaan vuonna 1914.

Kultastandardin kaatuminen

Kultastandardin mukaan rahan tarjonta on sidottu suoraan kullan tarjontaan, mikä tarkoittaa, että ensimmäisen maailmansodan aikana monet maat päättivät väliaikaisesti keskeyttää kultastandardin, jotta ne voisivat tulostaa rahaa sodan rahoittamiseksi. Valitettavasti tämä villi rahan painaminen loi hyperinflaation.

Sodan jälkeen

Sodan päätyttyä maat alkoivat arvostaa vakautta, jonka kultastandardi oli tarjonnut niiden valuutoille ja kansainväliselle kaupalle. Kun kansojen väliset vahvat poliittiset siteet olivat muuttuneet, kansainvälinen velkaantuminen nousi pilviin ja valtiontalous oli lievästi sanottuna kireällä. Kävi ilmi, että kultakanta ei kestänyt myrskyisinä aikoina, mikä loi negatiivista tunnelmaa ja heikkoa luottamusta siihen jatkossa.

Se taas pahensi taloudellisia olosuhteita. Kansakunnat eivät silti olleet halukkaita luopumaan kultastandardista kokonaan, joten se palautettiin toistaiseksi toivoen, että kansainvälisen kultastandardin vakauden uusi aikakausi palaisi, mutta sitä ei koskaan tapahtunut.

Osakemarkkinoiden romahdus

Vuoden 1929 osakemarkkinoiden romahduksen jälkeen Euroopan maiden valuutat olivat täysin väärin kohdistettuja, kun taas jotkin maat, erityisesti Saksa, olivat vielä toipumassa ensimmäisestä maailmansodasta. Kun ihmiset alkoivat menettää luottamusta pankkeihin ja paperirahaan, kullan hamstrauksesta tuli yleistä ja hinta nousi.

Pankkien kiireet ja kullan kerääminen johtivat lopulta siihen, että pankit joutuivat sulkeutumaan. Maat alkoivat nostaa korkoja yrittääkseen houkutella ihmisiä pitämään talletukset ennallaan sen sijaan, että muuttaisivat fiat-valuuttaansa kullaksi, mutta tämä pahensi ongelmia, koska se nosti liiketoiminnan kustannuksia paljon korkeammalle.

Kultastandardin hylkäys 1930-luvun alussa

Lopulta tämä johti siihen, että monet kansat lopulta hylkäsivät kultastandardin kokonaan 1930-luvun alussa. Mielenkiintoista on se, että monet maat, jotka erosivat kultastandardista aikaisemmin, pystyivät toipumaan lamasta nopeammin.

Tässä vaiheessa ainoat suuret maat, jotka olivat edelleen kultastandardin alaisia, olivat Yhdysvallat ja Ranska. Yhdysvalloissa presidentti Franklin Delano Roosevelt käynnisti useita toimenpiteitä estääkseen kullan hamstraamisen: hän pakotti pankit luovuttamaan kaikki kultavarastonsa Federal Reservelle.

Vuonna 1934 otettiin käyttöön kultavarastolaki, joka kielsi kullan yksityisen omistuksen. Kaikki kulta annettiin hallitukselle, josta suuri osa Fort Knoxin kullasta tuli. Tämän ansiosta Yhdysvallat pystyi maksamaan velkansa dollarilla kullan sijaan. Lopulta Yhdysvallat pohjimmiltaan valtasi maailman kultamarkkinat.

Paluu kultastandardiin vuonna 1944

Lopulta toisen maailmansodan puhjettua lama oli päättynyt, ja jotkin maat palasivat lopulta takaisin kultastandardiin. Bretton Woods -sopimus luotiin vuonna 1944, kun yritettiin luoda puitteet kaikille kullan tukemille kansainvälisille valuutoille. Pian sen jälkeen Yhdysvaltain dollarista tuli eräänlainen de facto valuutta muulle maailmalle, sillä USA:lla oli suurin osa maailman kultavarannoista. Useimpien maiden keskuspankit alkoivat sitoa omia valuuttojaan Yhdysvaltain dollariin kullan sijasta ja ostaa ja myydä omia valuuttojaan valuuttamarkkinoilla pitääkseen valuuttakurssinsa vakaina.

1960-luvulla inflaatio oli korkea, ja Yhdysvaltain kultavarantoja oli pienennetty voimakkaasti, jotta Euroopan ja muiden maailman osien jälleenrakentaminen voitaisiin maksaa toisen maailmansodan tuhon jälkeen. Vuonna 1968 useat maailman kullan tarjontaa hallinneet maat päättivät lopettaa kullan myynnin Lontoon markkinoilla, mikä mahdollisti kullan hinnan määräytymisen markkinoiden mukaan. Vuonna 1971 Yhdysvaltain presidentti Richard Nixon muutti kullan unssin hinnan 38 dollariin eikä enää sallinut Federal Reserven vaihtaa dollareita kultaan. Tämä oli pohjimmiltaan kultastandardin loppu, mutta vasta vuonna 1976 kultastandardi hylättiin kokonaan ja kulta oli virallisesti vapaata.

Kulta tänä päivänä

Nykyään monet ostavat kultaa tai sijoittavat siihen hajauttaakseen omaa talouttaan tai sijoituksiaan. Kullan arvo on vaihdellut vuosikymmenten saatossa paljon laidasta laitaan ja kultaa pidetään edelleen arvokkaana ympäri maailmaa. Vaikka sitä ei käytetä enää valuuttana, sitä käytetään monipuolisesti esimerkiksi korujen valmistamisessa ja teknologiassa.

Kullan hinta on noussut noin 400 %, viimeisen 20 vuoden aikana. Joten vanhat, tarpeettomat ja jopa rikkinäiset kultakorut voivat olla jopa tuhansien arvoisia. Meillä kävi kesällä asiakas järjestämässämme kullan myyntitapahtumassamme, kenellä oli mukana omia tarpeettomia koruja sekä perintökoruja. Kävimme esineet läpi ja totesimme että hän saa näistä 1500 €, nainen oli tippua tuolilta, kun ei kuvitellut saavansa yli 100 € esineistä. Tämä on hyvä esimerkki kullan hinnan noususta kahden viimeisen vuosikymmenen aikana.

Onko sinulla ylimääräisiä tai tarpeettomia kultakoruja? Tilaamalla ilmaisen myyntipakkauksen kotiin, saat täysin maksutta arvioinnin myytäville kultaesineille. Mikäli tiedät esineidesi kultapitoisuuden (karaatin) ja painon, voit etukäteen laskea paljon tienaat kullastasi juuri nyt. Lämpimästi tervetuloa asioimaan!

Jaa

Artikkeli Kullasta tuli jokaisen arvon perusta, mutta mistä kaikki lähti? julkaistiin ensimmäisen kerran Suomen Kultareservi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *