Kulta ja inflaatio osa 2: onko kulta hyvä vai huono suoja inflaatiota vastaan?

Kullan maine inflaatiosuojana ei ole ollut parhaimmillaan viimeisen vuoden aikana. Jalometalli on pudonnut noin 5 prosenttia (1 782,05 dollariin) vuonna 2021 London Bullion Market Associationin (LBMA) hintojen mukaan. Inflaatio on puolestaan kääntynyt toiseen suuntaan, ja Yhdysvaltain kuluttajahintaindeksin (CPI) mukaan hinnat nousivat lokakuussa 2021 6,2 % vuotta aiemmasta. Tämä on nopein kuluttajahintojen nousu 30 vuoteen.

Yksi syy siihen, miksi kultaa pidetään hyvänä inflaatiosuojana, saattaa liittyä elokuuhun 1971, jolloin Yhdysvaltain presidentti Nixon sulki “kultaikkunan.” Siihen asti keskuspankit ympäri maailmaa olivat kyenneet muuttamaan Yhdysvaltain dollareita kullaksi kiinteällä kurssilla, joka oli 35 dollaria unssilta. Inflaatio kiihtyi sen jälkeen, kun Nixon katkaisi tämän yhteyden, jolloin myös kullan hinta nousi. Tämä ilmeinen korrelaatio on saattanut saada monet uskomaan, että kulta voisi suojata sijoittajia korkeampien hintojen laskulta.

Voiko kryptovaluutta korvata kullan?

Claude Erbin, Campbell Harveyn ja Tadas Viskantan julkaiseman tutkimuksen mukaan on olemassa vain vähän todisteita sen väitteen tueksi, että kulta suojaisi ostovoimaa. Duken yliopiston rahoitusprofessori Harvey sanoo, että kullan hinta on historiallisesti ollut liian epävakaa ollakseen hyvä lyhytaikainen soja inflaatiolta. Osa kultaan sijoittaneista on siirtynyt kryptovaluuttoihin, kuten Bitcoiniin, mutta on syytä pitää mielessä, että kryptovaluutan volatiliteetti on noin viisi kertaa vahvempi kuin kullan.

“Kryptovaluutat ovat paljon epävakaampia kuin kulta ja ne ovat todennäköisesti epäluotettavia inflaatiosuojana lyhyen aikavälin vaihteluille,” sanoi Harvey.

Kryptovaluutan arvolla on taipumus myös pudota sijoittajien ollessa varovaisia ja myydessään epävarmoja omaisuuseriä, kuten osakkeita ja kryptoja.

Kuinka inflaatiota vastaan kannattaa suojautua?

Sijoittajien ja säästäjien ei kuitenkaan tarvitse olla peloissaan. Treasury Inflation Protected Securities (TIPS) on Yhdysvaltain valtion obligaatio, joka on indeksoitu kuluttajahintaindeksiin. Jos kuluttajahintaindeksi nousee, lainan pääoma nousee: jos kuluttajahintaindeksi laskee, pääoma pienenee. Vaikka asiantuntijat sanovat, että TIPS:t ovat kalliita (tarjoavat vain vähän tuottoa historiallisesti katsottuna) säästäjät ja sijoittajat voivat käyttää niitä suojatakseen sijoituksiaan, jos he ovat huolissaan kuluttajahintojen noususta lähiaikoina.

Ja vaikka inflaatiolta suojautuminen on hankalaa, voi olla helpompaa löytää omaisuutta, jonka tuotto ylittää nousevat hinnat. Dimensional Fund Advisorsin kokoamat tiedot viittaavat siihen, että monet omaisuuserät (kuten joukkovelkakirjat, osakkeet ja hyödykkeet) ovat tuottaneet inflaation ylittävää tuottoa, kun niitä on säilytetty pidempään.

Kannattaako kultaa siis hankkia?

Vaikka kulta ei välttämättä lyhyellä aikavälillä toimi hyvänä inflaatiosuojana, hyvä puoli on se, että sen hinta on pysynyt verrattain vakaana vuoden 1971 jälkeen. Kullan hinnassa on tapahtunut nousuja ja laskuja, mutta se ei ole samaan tapaan riskialtista kuin kryptovaluutat tai osakkeet. Kullan arvo on ollut tasainen aina aikojen alusta saakka ja jo tuhansia vuosia sitten sitä käytettiin maksuvälineenä ja vallan kuvana. Kullan arvo siis tuskin tulee tulevaisuudessakaan laskemaan etenkin, kun sen kysyntä on suuri muun muassa elektroniikassa ja lääketieteessä, sekä tietysti korujen ja kultaesineiden valmistuksessa.

Koska maailman helpot kultavarannot on suurimmaksi osaksi jo louhittu ja kullan louhimiseen liittyvät kustannuksen nousevat kultakaivosten ulottuessa yhä syvemmälle maan uumeniin, kultaa on saatavilla vain hyvin rajallinen määrä. On hyvin epätodennäköistä, että kullan arvo tulisi laskemaan.

Kulta voi siis olla hyvä tapa hajauttaa omia varoja, mutta inflaatiosuojana sen arvosta on keskusteltu ja mielipiteet jakautuvat. Kullan omistamisesta toisin sanoen tuskin on mitään haittaa, mutta rohkeiden sijoittajien kannattaa harkita esimerkiksi kryptoja uutena sijoituskohteena.

Jaa

Artikkeli Kulta ja inflaatio osa 2: onko kulta hyvä vai huono suoja inflaatiota vastaan? julkaistiin ensimmäisen kerran Suomen Kultareservi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *