Kullan kierrättäminen – ympäristöystävällinen vaihtoehto

Kultaa on vuosituhansien ajan pidetty arvossa. Se on monipuolinen jalometalli, jota on helppo työstää ja joka säilyttää kimalluksensa eikä syövy tai vaihda väriä ajan saatossa. Kullasta on valmistettu koruja, kolikoita, harkkoja ja teknologiaan sopivia osia. Sitä käytetään jopa lääketieteessä ja hammaslääketieteessä.

Kultaa kaivetaan joka vuosi lisää ja lisää, mutta niin sanottu “helppo kulta” on jo louhittu. Näin ollen kultakaivokset joudutaan kaivamaan entistä syvemmälle maan uumeniin ja uuden kullan löytäminen vie paljon energiaa ja on haitaksi ympäristölle.

Hyvä uutinen on kuitenkin se, että kullan kierrättäminen on mahdollista ja se onkin erinomainen ympäristöteko.

Kullan kierrätys on ympäristöteko

Kullan kaivamiseen tarvitaan paljon resursseja. Louhintaprosessissa tarvitaan suuria koneistoja ja paljon henkilöstöä ja koko prosessi on aikaa vievä. Koneistot aiheuttavat haittaa ympäristölle tuhoamalla maaperää ja päästämällä pakokaasuja ilmakehään. Kullan louhiminen aiheuttaa myös meluhaittaa, joka on ikävä asia alueella asuville ihmisille. Kierrättämällä kultaa voit säästää ympäristöä.

Kultakorujen kierrättäminen on yleistä

Jotta vain 10 grammaa kultaa voidaan louhia, valtavien kuljetinjärjestelmien on siirrettävä jopa 5 tonnia malmia, josta kulta erotetaan. Raskaiden koneiden ylettömän käytön myötä dieselpakokaasuja pääsee ilmakehään. Myös kemikaalien, kuten elohopean ja syanidin, käyttö tekee kullan etsinnästä taakan ympäristölle. Lisäksi kultaesiintymien alueilla jokia padotaan, metsiä kaadetaan ja vuoria räjäytetään.

Nämä ovat kaikki hyviä perusteluja vanhan kullan talteenottamiseen ja kierrättämiseen. Tällä tavalla kultaa saadaan talteen ja uusiokäyttöön, jolloin ympäristölle aiheutuu paljon vähemmän vahinkoa.

Monilla on tallessa käyttämättömiä kultakoruja, jotka on mahdollista myydä ja kierrättää.

Monissa tuotteissa on uudelleenkäytettävää kultaa

On uskomatonta, mistä kaikesta kierrätettävää kultaa löytyy: hammaskullasta, vanhoista ja haalistuneista koruista sekä viallisista teknisistä laitteista, teollisuuskalusteista sekä sähköromusta. Erinomaisten materiaaliominaisuuksiensa ansiosta kullalla on monia käyttötarkoituksia nykyaikaisissa teknologisissa tuotteissa.

Kullan kierrätys hammaskultaa sulattamalla

Käyttämättömän hammaskullan, kruunujen ja hammasmetalliseosten sulattaminen on rutiinia erikoislaboratorioissa. Keltainen ja valkoinen kulta erotetaan toisistaan ja mikä tärkeintä, kultapitoisista hammasproteeseista erotetaan kulta. Seokset sisältävät kullan lisäksi myös hopeaa, platinaa ja palladiumia: kultapitoisuus voi olla jopa 90 %.

Monet käyttämättömän hammaskullan omistajat eivät ole tietoisia sen arvosta ja siitä kuinka tuottoisaa kullan myyminen voisi olla. Asiantuntijan tekemä arvio varmistaa tarkan kullan osuuden hammasproteeseista ja kruunuista. Se, että tämä on taloudellisesti kannattavaa, johtuu myös kullan korkeasta hinnasta: usein platinaan seostetun hammaskullan erittäin korkean sulamispisteen vuoksi pelkkä kullan ja platinan erottaminen yhdestä kilogrammasta hammaskultaa aiheuttaa 200 euron kustannukset.

Kullan kierrätys jalometallivalimossa

Jalometallivalimossa käsitellään pääasiassa kultakoruja, kultaharkkoja ja kulta-applikaatioita. Valimojen laboratorio analysoi aluksi kultapitoisuuden, joka voi olla hyvinkin erilainen riippuen kultaesineestä. Tarvittaessa koruista tulee poistaa koristekivet tai lasihelmet ja sulattaa osat erikseen, jotta korun sisältämä puhdas kulta saadaan lopulta talteen.

Kulta matkapuhelimissa ja elektroniikassa

Mielenkiintoisin kierrätyslähde on epäilemättä sähköromu. Matkapuhelimien, tietokoneiden tai autojen sähkökoskettimet sisältävät joskus pienen määrän kultaa, mikä parantaa sähkönjohtavuutta. Myös tehtaat, työpajat ja asuinkodit voivat sisältää kultaa, minkä vuoksi asiantuntijat puhuvat “kaupunkilouhinnasta” ja tutkivat näitä rakennuksia.

Vanhalle kullalle uutta arvoa

Vaikka sähköromun kultapitoisuus kuuluu pienimpään luokkaan, esimerkiksi 40 matkapuhelimesta saadaan talteen lähes yhtä paljon kultaa kuin mitä voidaan louhia tonnista kultaa sisältävää malmia. Tonni vanhoja tietokoneen piirilevyjä tuottaa yli 200 grammaa kultaa.

Siinä missä korujen kullasta saadaan 90 prosentin talteenotto, sähköromusta kultaa saadaan talteen noin 15 prosenttia. Suurin osa eurooppalaisista romulaitteistoista kuljetetaan Aasiaan tai Afrikkaan pelastettaviksi, minne se usein jääkin. Kierrätysasiantuntijat sanovat, että tämä matkalle jäänyt kulta saavuttaa jopa 3,7 miljardin euron arvon.

Myy kultasi meille: tee ympäristöteko ja tienaa jopa tuhansia

Jos omissa nurkissasi pyörii käyttämättömiä kultakoruja tai -esineitä, voit myydä ne meille. Hintamme edustavat markkinoiden kärkeä vuoden jokaisena päivänä, joten hyödyt rahallisesti samalla, kun teet ympäristöteon. Tänä päivänä tienaat 50 grammalla kultakoruja yli 1200 €.

Käyttämällä meidän kultalaskuriamme voit selvittää, kuinka paljon kullastasi maksetaan. Kullan hintaan vaikuttavat muun muassa sen karaattipitoisuus ja paino. Kun olet päättänyt myydä kultasi, voit tilata meiltä maksuttoman myyntipakkauksen ja lähettää kultaesineesi meille arvioitavaksi. Teemme kullasta tarjouksen ja jos haluat hyväksyä sen, maksamme rahat sinulle heti.

Tilaa myyntipakkaus täältä

Jaa

Artikkeli Kullan kierrättäminen – ympäristöystävällinen vaihtoehto julkaistiin ensimmäisen kerran Suomen Kultareservi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *