Kulta vs hopea – kumpaan kannattaa sijoittaa?

Monet sijoittajat miettivät oman sijoitussalkkunsa hajauttamista. Sijoittaminen esimerkiksi jalometalleihin ja kryptovaluuttoihin on tullut yhä suositummaksi viime vuosina. Sijoittajat haluavat hajauttaa sijoituksiaan sijoittamalla kohteisiin, jotka toimivat päinvastaisesti kuin tavalliset osakkeet ja rahastot.

Kulta on yksi suosituimmista tavoista hajauttaa omaa sijoitussalkkua, sillä se on yleisesti hyvä arvon säilyttäjä. Kulta on vuosituhansien ajan ollut arvokasta valuuttaa ja sen arvo on tunnustettu ympäri maailmaa.

Hopea on kuitenkin myös alkanut kiinnostaa sijoittajia siksi, että se on edullisempaa kuin kulta. Tässä artikkelissa katsomme, kannattaako sijoittaa kultaan vai hopeaan.

Kulta vs hopea – kumpaan kannattaa sijoittaa?

Kun mietit, kannattaako sijoittaa kultaan vai hopeaan, on hyvä ottaa huomioon muutamia tärkeitä asioita.

1. Hopea voi olla enemmän sidoksissa maailmantalouteen

Noin puolet kaikesta maailman hopeasta on käytössä raskaassa teollisuudessa ja teknologiassa, joihin kuuluvat esimerkiksi älypuhelimet, tabletit, autojen sähköjärjestelmät, aurinkopaneelit ja monet muut tuotteet ja sovellukset. Tämän seurauksena hopea on herkempi taloudellisille muutoksille kuin kulta, jolla on rajoitetumpia käyttötarkoituksia. Kun maailmantalous kasvaa, myös hopean kysyntä kasvaa.

2. Hopea voi olla parempi inflaatiosuojaus

Historiallisesti sekä kulta että hopea ovat nostaneet arvoaan selvästi Yhdysvalloissa  tapahtuvan inflaation noustessa. Se johtuu osittain siitä, että tavaroiden ja palveluiden kohonneet kustannukset osuvat usein yhteen Yhdysvaltain dollarin arvon heikkenemisen kanssa.

Molemmat jalometallit mitataan Yhdysvaltain dollareissa, joten kun dollarin arvo laskee, kullan ja hopean arvo tyypillisesti nousevat, koska niiden ostaminen muilla valuutoilla tulee halvemmaksi. Teollisuuden suuremman kysynnän vuoksi hopean arvolla on taipumus nousta enemmän kuin kullalla inflaation noustessa ja dollarin laskiessa.

3. Hopean arvo vaihtelee herkemmin kuin kulta

Hopean arvo voi vaihdella jopa kolme kertaa herkemmin kuin kullan arvo. Vaikka tämä voi hyödyttää sijoittajia, tällainen arvon heittely tekee oman sijoitussalkun hallitsemisesta haastavampaa.

4. Kulta on ollut tehokkaampi salkun hajauttaja kuin hopea

Hopeaa voidaan pitää hyvänä salkun hajauttajana, sillä hopealla on kohtalaisen heikko positiivinen korrelaatio osakkeisiin, joukkovelkakirjoihin ja hyödykkeisiin. Kultaa pidetään kuitenkin tehokkaampana salkun hajauttajana, koska se on halutumpaa ja sillä on korkeampi arvo.

Kulta on jatkuvasti ollut korreloimaton osakkeiden kanssa, ja sillä on ollut erittäin alhainen korrelaatio muiden tärkeimpien omaisuusluokkien kanssa – ja hyvästä syystä: taloudellinen lasku vaikuttaa kultaan vähemmän, koska sen teollinen käyttö on melko rajallista.

5. Hopea on tällä hetkellä halvempaa kuin kulta

Hopea on paljon halvempaa kuin kulta, joten se on helpommin piensijoittajien saatavilla. Hopean hinta voi tehdä siitä paremman sijoitusvaihtoehdon heille, jotka ovat vasta aloittelemassa salkkunsa rakentamisen.

Miten sijoittaa hopeaan ja kultaan

Kultaan ja hopeaan on mahdollista sijoittaa muutamalla eri tavalla.

Fyysiset metallit: Toisin kuin osakkeet ja joukkovelkakirjat, kultaa ja hopeaa voidaan ostaa fyysisenä omaisuutena, kuten kolikoina tai harkkoina. Harkkojen ja kolikoiden omistamisessa on kuitenkin se haittapuoli, että niitä pitää säilyttää jossain, kuten tallelokerossa tai kassakaapissa. Lisäksi fyysisen jalometallin likvidointi on haastavampaa, sillä se pitää myydä fyysisesti.

ETF:t: ETF:iin sijoittamisesta on tullut viime aikoina suosittua. Kun sijoitat kultaan tai hopeaan liittyviin rahastoihin, voit hyötyä jalometallien hinnan nousuista ja laskuista ilman, että sinun tarvitsee säilyttää fyysistä kultaa tai hopeaa.

Kaivosyritysten osakkeet ja -rahastot: Kaivosyritysten osakkeet ja rahastot voivat myös olla hyvä sijoitusvaihtoehto.

4 syytä sijoittaa kultaan

Monet sijoittajat hajauttavat sijoitussalkkuaan sijoittamalla kultaan. Alla on listattu yleisimmät syyt.

1. Kulta on arvon säilyttäjä

Kulta tunnetaan arvon säilyttäjänä, joka säilyttää arvonsa ajan kuluessa. Kulta on ollut haluttu jalometalli jo tuhansia vuosia muinaisen Rooman ajoilta saakka. Myös kullan hinta vaihtelee, mutta se on kuitenkin pitkällä aikavälillä aina säilyttänyt arvonsa.

2. Kulta on likvidi omaisuuserä

Omaisuuserän likviditeetillä tarkoitetaan kykyä muuttaa se rahaksi ilman, että se arvoaan muuntamisen aikana. Lisäksi kulta on likvidiä siksi, että ostajia on maailmanlaajuisesti ja sitä voidaan ostaa ja myydä helposti.

3. Kulta on saatavilla oleva sijoituserä

Kultaa on myös helposti saatavilla. Aloittelevat sijoittajat saattavat ajatella, että kulta on varakkaiden sijoittajien omaisuuserä, mutta näin ei kuitenkaan ole. Jokainen fyysisen kullan ostamisesta kiinnostunut sijoittaja voi etsiä kultaa myyvän jälleenmyyjän ja ostaa itseleen kultaa. On kuitenkin tärkeää ottaa huomioon fyysisen kullan ylläpitoon liittyvät lisäkustannukset, kuten varastointimaksut ja vakuutus.

4. Kulta on turvasatama

Kulta on sijoittajien turvasatama. Toisin sanoen, taloudellisen epävarmuuden tai markkinoiden epävakauden aikana sijoittajat voivat luottaa siihen, että kulta toimii salkun vakauttajana: tämä johtuu siitä, että se on korreloimaton omaisuuserä muihin sijoitussalkun tavanomaisiin varoihin (kuten osakkeisiin ja joukkovelkakirjoihin) verrattuna.

4. Kullan hinta on noussut enemmän kuin hopea

Kullan hinta on noussut yli 450 %:ia viimeisen 20 vuoden aikana, ja tuhansia prosentteja viimeisen +30 vuoden aikana. Hopean nousu on ollut satoja prosentteja vähäisempää verrattuna kultaan.

Miksi sijoittaa hopeaan?

Hopeaan sijoittamisessa pätevät hyvin pitkälti samat syyt kuin kultaan sijoittamisessa.

Hopea on hyvä suoja inflaatiota vastaan.Hopea on vakaa hyödyke, jota voidaan pitää salkussa taloudellisen tai poliittisen ahdingon aikana.Hopeaa pidetään korreloimattomana hyödykkeenä ja se lisää sijoitussalkun monipuolisuutta.

Yhteenveto

Mitä sijoittamiseen tulee, sekä kullalla että hopealla on monia hyviä puolia. Näillä kummallakin jalometallilla on paljon päällekkäisiä ominaisuuksia: molemmat toimivat hyvänä ja vakaana salkun hajauttajana ja niitä on kumpaakin pidetty arvossa vuosikausia. Ne ovat molemmat korreloimattomia hyödykkeitä ja voivat suojata sijoittajaa taloudellisen epävarmuuden aikana.

Jaa

Artikkeli Kulta vs hopea – kumpaan kannattaa sijoittaa? julkaistiin ensimmäisen kerran Suomen Kultareservi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *