Keltakulta ja valkokulta: mikä on niiden ero?

Keltainen kulta on monen silmään tuttua kultaa ja keltakullasta valmistetut sormukset, korut ja esineet ovat tuttu näky. Mutta valkokulta ja ruusukulta ovat myös mielenkiintoisia vaihtoehtoja. Näistä kolmesta valko- ja keltakulta ovat kaikista suosituimpia. Tässä artikkelissa katsomme, mitkä niiden oleellisimmat erot ovat.

Keltakulta vs valkokulta: oleellisimmat erot

Mitkä ovat siis kelta- ja valkokullan oleellisimman erot? Spoilerivaroitus: ne ovat molemmat erinomaisia vaihtoehtoja niin kihla- kuin hääsormuksiin ja muihin koruihin. Alla katsomme niiden oleellisimpia eroja.

Miten ne valmistetaan?

Ymmärtääksesi peruseron valkokullan ja keltakullan välillä, sinun tulee ymmärtää, miten ne valmistetaan. Puhtaimmassa muodossaan kulta on 24 karaatin kultaa. Muokattavuutensa vuoksi puhdas kulta on kuitenkin yhdistettävä muihin metalliseoksiin, jotta se olisi riittävän kestävä jokapäiväiseen käyttöön: 24 karaatin kulta on liian pehmeää ja se kuluisi käytössä liian nopeasti.

Tästä syystä koruja on saatavilla 10 karaatin, 14 karaatin ja 18 karaatin versioina. Kultaan yhdistetään kuitenkin myös muita metalleja, jotta siitä voidaan tehdä kestävää jokapäiväiseen käyttöön. Ne osat kultaesineestä, jotka eivät ole kultaa, ovat peräisin muiden metallien, kuten kuparin, hopean, palladiumin ja nikkelin, seoksesta.

Puhtaalla kullalla on luonnostaan keltainen sävy, joten keltakulta ei tarvitse keltaisen värin luomiseen. Se tarvitsee kuitenkin lisäseoksia kestävyyden lisäämiseksi.

Valkokullassa on yleensä enemmän metalliseoksia kuin keltakullassa, mikä antaa sille valkoisen värin. Esimerkiksi kupari auttaa tekemään ruusukullasta vaaleanpunaisen, ja samaan tapaan kuten mangaanista, palladiumista ja nikkelistä valmistettu seos tekee valkokullasta valkoista. Jos olet allerginen nikkelille tai epäilet olevasi huolissasi, pyydä jalokiviliikkeeltäsi turvallisuuden vuoksi valkokultainen sormus, joka on valmistettu kokonaan ilman nikkeliseoksia.

Väri

Keltakulta ja valkokulta molemmat sisältävät kultaa, mutta ne ovat erivärisiä, mikä on ehkä suurin ero näiden kahden välillä.

Keltainen kulta näyttää hyvältä kaikilla ja se sopii lähes kaikkiin kivityyleihin ja -väreihin. Se on lämmin, kutsuva ja klassinen. Valkokulta on myös klassikko, mutta siinä on yleisesti viileämpi sävy, joka erottuu hyvin kaikista ihon sävyistä. Valkokultaiset kihlasormukset sopivat parhaiten väriltään viileiden kivien kanssa.

Metallin sisältämien kultakaraattien määrä vaikuttaa myös sen väriin: mitä puhtaampaa kultaa, sitä keltaisempaa se on. Esimerkiksi 18 karaatin kullalla näyttää olevan kellertävämpi kullan väri kuin 14 karaatin kullalla.

Kestävyys

Korkean kultapitoisuutensa vuoksi keltakulta on herkempi naarmuille ja kolhuille. Säännöllisen kiillotuksen avulla se voi kuitenkin saada kirkkautensa ja kauneutensa takaisin. Lisäksi joustavuuden ansiosta keltakultaisen kihlasormuksesi kokoa voidaan helposti muuttaa myöhemmin tarvittaessa.

Valkokulta on hieman kestävämpää kuin keltakulta, koska siihen on lisätty nikkeliä ja muita metalliseoksia. Se tarvitsee kuitenkin yhtä paljon huoltoa kuin keltakulta säilyttääkseen kiiltonsa. Valkokulta on usein päällystetty rodiumpinnoituksella, mikä antaa sille haluamaasi kiiltoa.Tämä rodiumpinnoite ei vain lisää kiiltoa, vaan myös suojaa naarmuilta ja kolhuilta. Se kuitenkin kuluu ajan myötä ja se on vaihdettava muutaman vuoden välein. Useimmat jalokiviliikkeet muokkaavat valkokultaisia ​​koruja ilmaiseksi, joten ne on helppo pitää kiiltävänä.

HInta

Etenkin korut ja kihlasormukset ovat kalliita, joten on hyvä ymmärtää, mistä hinta koostuu.

Tarkastellaanpa uudelleen kultapitoisuuksia: 10, 14 ja 18 karaatin kultaa. Kun on kyse kullasta, kultapitoituus määrittelee hinnan, ei sen väri Mitä korkeampi kullan pitoisuus, sitä korkeampi hinta. Ostatpa sitten valkokultaa tai keltakultaa, 18 karaatin kulta on kalleinta.

Se on kuitenkin myös alttiimpi mahdollisille naarmuille ja vaurioille korkean kultapitoisuuden vuoksi. Jos haluat enemmän kohtuuhintaisuutta ja kestävyyttä, voit valita 14 karaatin kullan.

Verrattuna muista metalleista valmistettuihin kihlasormuksiin, sekä valkokultaiset että keltakultaiset sormukset ovat kohtuuhintaisia ​​ja laajalti saatavilla. Vaikka valkokulta ja keltakulta ovat kalliimpia kuin hopea, ne ovat paljon laadukkaampia. Lisäksi, jos pidät platinan ulkonäöstä, valkokulta on samannäköinen, mutta paljon edullisempi vaihtoehto.

Keltakullan hyvät ja huonot puolet

Keltakullalla on sekä hyviä että huonoja puolia: katsomme niitä tarkemmin alla.

Hyvät puolet

18 karaatin kulta on puhtainta kultaa, jota käytetään käyttöesineissäKeltainen kulta näyttää hyvältä kaikillaKeltainen kulta sopii hyvin timanttien ja lämpimän sävyisten kivien, kuten rubiinin, morganiiitin ja violetin safiirin kanssa.

Huonot puolet

18 karaatin keltakulta on vähiten kestävää ja kalleintaKeltaisten kullan muunnelmia (14 ja 18 karaatin kultaa) on vaikeampi yhdistääKeltainen kulta on alttiimpaa naarmuille ja kolhuille, ja sitä on kiillotettava säännöllisesti

Valkokullan hyvät ja huonot puolet

Myös valkokullalla on sekä hyviä että huonoja puolia, ja tutkimme niitä tarkemmin alla.

Hyvät puolet

Valkokullalla on kaunis hopeanvalkoinen kiilto, joka sopii hyvin kaikkien muiden metallikorujen kanssaValkokulta on edullinen vaihtoehto platinalleValkokulta sopii hyvin viileän sävyisten kivien, kuten värittömien timanttien, smaragdien ja sinisten safiirien kanssa

Huonot puolet

Valkokultaa päällystävä rodium on korvattava muutaman vuoden välein ja kiillotettava säännöllisestiValkokulta sisältää nikkeliä

Valko- ja keltakullan myyntihinta

Sekä kelta- että valkokulta on arvokasta, sillä tosiaan kultapitoisuudeltaan ei nämä eroa toisistaan lainkaan. Mikäli sormus on 14 karaattia, on tässä 58,5 % puhdasta kultaa, olisiko tämä kelta- tai valkokultaa. Juuri nyt ansaitset ennätyslukemia kultakoruista, esimerkiksi 50 grammalla perinteisellä 14 karaatin kullalla, ansaitset tänä päivänä yli 1200 €. Katso paljon tienaat kullastasi juuri nyt.

Yhteenveto

Sekä kelta- että valkokulta ovat kumpikin kultaa, joiden arvon määrittelee niiden karaattipitoisuus. Kummallakin on sekä hyviä että huonoja puolia ja niiden ominaisuudet määrittelevät sen, kumpi on sinulle parempi vaihtoehto. Loppujen lopuksi se, kumpi on parempi vaihtoehto, riippuu täysin omista mieltymyksistäsi.

Jaa

Artikkeli Keltakulta ja valkokulta: mikä on niiden ero? julkaistiin ensimmäisen kerran Suomen Kultareservi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *