Kultakorujen kierrätys – Maailman arvokkain kierrätysmenetelmä?

Koska kultaa on lähes mahdotonta tuhota, suurin osa louhitusta kullasta on olemassa jossain muodossa ja suuri osa siitä kierrätetään. Miten kierrätys tapahtuu ja miten kierrätettyä kultaa käytetään? Entä mitkä ovat kullan kierrättämisen hyödyt?

Kullan kierrättäminen on ympäristöystävällisempää kuin uuden kullan louhinta kaivostoiminnan tuloksena. Kierrättäminen on myös suoraviivainen prosessi, joka mahdollistaa tulevaisuuden kultavarantojen säilyvyyden.

Tässä artikkelissa katsomme, miksi kultaa kierrätetään ja mitkä sen hyödyt ovat.

Miksi kultaa on hyvä kierrättää?

Maapallollamme on rajallinen määrä kultaa. Vaikka kultaa on vielä louhittavana maan kuoressa, kultakaivosten löydöt ovat vähentyneet vuosien mittaan. Jotkut analyytikot uskovat, että maailman louhimattoman kullan tarjonta saattaa loppua muutaman seuraavan vuosikymmenen aikana.

Siksi “vanha” kulta on kierrätettävä kullan nykyisen kysynnän tyydyttämiseksi. Kullan kierrätys ei ole vain käytännöllistä, vaan myös ympäristöystävällistä.

Maailman kultaneuvoston mukaan vuonna 2019 kullan vuotuinen tarjonta kasvoi 2 % edellisvuodesta, ja suuri osa kasvusta johtui kierrätyksestä kaivostoiminnan sijaan. Kullan kierrätys kasvoi 11 % vuonna 2019 vuoteen 2018 verrattuna.

Seuraavaksi katsomme kolmea yleisintä kierrätettävän kullan lähdettä.

Korujen kierrättäminen

Maailman kultaneuvoston mukaan suurin osa kierrätetystä kullasta – noin 90 % – tulee koruista. Kulta voidaan kierrättää vanhoista, haalistuneista tai ei-toivotuista koruista.

Sciencing.com selittää, että ensimmäinen askel kultakorujen kierrättämisessä on kullan puhtauden (eli karaattien) selvittäminen: puhtain kulta on 24 karaattia. Kullan puhtauden havaitsemiseen korussa, kuten kaulakorussa tai korvakoruissa, voidaan käyttää erilaisia ​​menetelmiä. Koruissa ja käyttöesineissä käytettävä kulta on yleensä puhtaudeltaan 10, 14, 18 tai 22 karaattia.

Kun puhtaus on määritetty, korut sulatetaan yli 1040 Celsiusasteessa ja kaadetaan sitten tangoiksi kullan puhtauden perusteella, tai sitä käsitellään edelleen epäpuhtauksien poistamiseksi. Tämä vaihe tunnetaan sulatuksena.

Nykyään monet korusuunnittelijat ja jälleenmyyjät mainostavat kierrätetystä kullasta valmistettuja kappaleita.

Kultaa voidaan kierrättää ilman laadun heikkenemistä, joten alun perin vuosisatoja sitten louhittu kulta on aivan yhtä hyvää kuin uusi kulta. Se voidaan kierrättää ja käyttää uudelleen ilman tarvetta uudelle kaivostoiminnalle.

Elektroniikka

Tavallinen elektroniikka voi sisältää runsaasti kierrätettävän kullan lähteitä. Tämä sisältää Gold.infon mukaan muun muassa matkapuhelimet, tietokoneet sekä autojen elektroniset komponentit. Näiden tuotteiden sähköiset koskettimet, kuten tietokoneiden piirilevyt, sisältävät pienen määrän kultaa. Vaikka yksittäisen elektronisen laitteen sisältämä kultamäärä on hyvin alhainen, näiden pienten kultamäärien yhdistäminen on hyödyllistä. Esimerkiksi yhdessä tonnissa matkapuhelimia on 80 kertaa enemmän kultaa kuin kultakaivoksessa.

Kultaa on kuitenkin vaikea erottaa tästä elektroniikasta, koska kulta on upotettu muovi- tai metallikoteloon ja se voi muodostaa vain 2 % tuotteen painosta.

Hammaslääketiede

Hammaslääkärit voivat kerätä käytöstä poistetut kultaa sisältävät täytteet, sillat ja valumuotit ja toimittaa ne kierrättäjälle. Hammaskullan puhtaus on yleensä 16 karaattia. Mutta tätä kultaa on vaikeampi kierrättää kuin koruja, koska se saattaa sisältää myös posliinia tai hammaskiillettä.

Kierrättäjä voi kuitenkin erottaa kullan ei-metallisista elementeistä, ja jäljelle jääneestä kullasta voidaan muotoilla tankoja tai jalostaa sitä vielä enemmän.

Kullan kierrätyksen tulevaisuus

Kullan kierrätys on monella tapaa parempi vaihtoehto planeetallemme ja ympäristölle. Koska niin sanottu helppo kulta on jo suurimmaksi osaksi louhittu ja kultakaivostoiminta on yhä kalliimpaa ja vaikeampaa, ympäristö kärsii kaivostoiminnasta enemmän kuin aikaisemmin.

Kaivostoiminta tuhoaa ympäristöä, eläinten koteja ja aiheuttaa meluhaittaa. Kullan kierrätys mahdollistaa kullan uusiokäytön ja varmistaa, että kultaa riittää myös tulevaisuuden käyttötarkoituksia varten.

Haluatko myydä omat kultakorut ja -esineet?

Myös sinä voit kierrättää kultaa. Jos nurkissasi pyörii vanhoja kultakoruja tai -esineitä, voit myydä ne meille ja auttaa kullan kierrätysprosessissa. Kullan kierrättäminen säästää ympäristöä, sinä pääset eroon vanhoista kultaesineistä ja saat samalla taskunpohjalle hieman käteistä tai jopa useita satoja, puhumattkaan yli tuhannesta eurosta. Tänä päivänä yli 1200 € korvaus jo 50 grammalla kultakoruja!

Laske täältä paljon tienaisit kultakoruillasi juuri nyt.

Voit tilata meiltä ilmaisen myyntipakkauksen ja lähettää kultaesineesi meille arvioitavaksi. Teemme tarjouksen kullastasi ja hyväksyttyäsi tarjouksen maksamme rahat tilillesi. Tarjouksen pyytäminen ei velvoita mihinkään, joten myyntipakkauksen tilaaminen ei ole millään tavalla sitova. Meidän asiakkaana päätät aina itse, haluatko muuttaa kullan rahaksi tai esineet palautettua. Kultaesineiden palautus on myös täysin maksutonta.

Jaa

Artikkeli Kultakorujen kierrätys – Maailman arvokkain kierrätysmenetelmä? julkaistiin ensimmäisen kerran Suomen Kultareservi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *