5 keskeisintä eroa valkokultaisen sormuksen ja platinasormuksen välillä

Päätös valkokullan ja platinan välillä voi tuntua mahdottomalta. Olet ehkä kuullut, että platina on “paras” metalli, mutta riittääkö se oikeuttamaan korkeamman hintalapun?

On olemassa monia eri tekijöitä, jotka erottavat nämä kaksi arvokasta valkoista metallia toisistaan. Pintapuolisesti ne näyttävät samalta, mutta niissä on paljon eroja.

Tässä artikkelissa katsomme viittä eroa valkokullan ja platinan välillä ja selvitämme, onko platina korkean hintalappunsa arvoinen.

Valkokulta vai platina?

Platina kiinnostaa monia siksi, että se on kallisarvoinen ja kaunis metalli. Valkokulta näyttää kuitenkin päällisin puolin samanlaiselta ja sen hintalappu on alhaisempi. Mitkä siis ovat näiden kahden arvokkaan metallin väliset erot?

1. Pitkäaikainen hoito

Yleinen väärinkäsitys on se, että valkokullan ja platinan ominaisuudet ovat samanlaiset siksi, että ne näyttävät ostohetkellä samalta.

Valkokulta on kaunis valkoinen metalli, mutta jokaisen kuluttajan pitäisi tietää tämän metallin haitoista sen ikääntyessä. Valkokulta ei ole puhdasta kultaa. Kun valkokultaa valmistetaan, keltakulta sekoitetaan valkoisten metallien, kuten hopean, palladiumin tai nikkelin kanssa. Kun metallit sekoitetaan keskenään, valkokultainen esine sitten pinnoitetaan rodiumilla, jotta se saa valkoisemman ja kiiltävämmän pinnan. Tämä saa valkokultaisen esineen näyttämään samalta kuin platinaesine.

On kuitenkin erittäin tärkeää ymmärtää, että ajan myötä rodiumpinnoitettu pinta kuluu ja koru alkaa näyttää luonnollista keltaista väriään. Kun näin tapahtuu, sinun on saatava se rodiumpinnoitettua uudelleen kultasepän toimesta. Riippuen siitä, kuinka aktiivinen olet ja kuinka usein käytät korua, tämä voi alkaa tapahtua melko nopeasti.

Platina sen sijaan vanhenee eri tavalla. Jotta kappaletta pidettäisiin platinana, sen täytyy sisältää vähintään 95 % kyseistä metallia, mikä tekee siitä yhden puhtaimmista jalometalleista. Ajan myötä platina haalistuu eri tavalla. Se ei muutu keltaiseksi, kuten keltakulta, mutta se alkaa menettää kiiltävää pintaansa. Jotkut ihmiset todella pitävät tästä ulkonäöstä, koska se korostaa timantin loistoa ja saa sen näyttämään kimaltavammalta. Platinakappaleen voi herättää henkiin kultaseppä, joka voi palauttaa sen alkuperäisen kunnon yksinkertaisesti kiillottamalla sen.

2. Kestävyys ja käyttöikä

Ei ole mikään salaisuus, että platinaa on pitkään pidetty kovimpana ja kestävimpänä korumetallina. Valkokullan ja platinan välillä on kuitenkin suuri ero naarmuuntumisen suhteen.

Kun platinaa naarmuuntuu, platina siirtyy sormuksen yhdestä kohdasta toiseen ja siihen muodostuu patinaviimeistely. Tämän tyyppinen viimeistely saa koruistasi näyttämään antiikilta. Platinan metalli voidaan siirtää takaisin paikoilleen kiillottamalla, koska se ei itse asiassa menetä metallia, toisin kuin valkokulta.

Platinan kestävyys on yksi sen vahvimmista ominaisuuksista. Se auttaa pitämään jalokivet paikoillaan. Itse asiassa platinapiikkejä käytetään usein sormuksissa, jotka on valmistettu vähemmän kestävistä metalleista, kuten valkokullasta.

Koska platina kestää naarmuja ja kulumista enemmän, platinaesine voi kestää sukupolvien ajan. Platinakoruista on helppo saada uuden näköisiä, ja niiden kokoa voidaan helposti muuttaa.

3. Koostumus

Löydät enimmäkseen valkokultaisia koruja 14 karaatin (58,5 % puhdasta kultaa) tai 18 karaatin versioina (75 % puhdasta kultaa). Kultaa sekoitetaan muiden metallien kanssa seokseksi, joka on vahvempi kuin puhdas kulta (eli 24 karaatin kulta). 24 karaatin timanttisormusta myydään harvoin, koska se olisi erittäin pehmeä. Kestävyyden parantamiseksi koruihin ja esineisiin lisätään muita metalleja.

Platina on erittäin vahva ja raskas metalli. Platinasormuksen käyttäjän pitäisi myös päättää, onko platinasta valmistettu, raskas sormus liian raskas käytettäväksi.

4. Hypoallergeeninen potentiaali

Metalleja vertaillessa kannattaa myös miettiä sitä mahdollisuutta, että metalli voi ärsyttää ihoa tai aiheuttaa allergisen reaktion. Hypoallergeeniset metallit auttavat vähentämään mahdollisuutta saada allerginen reaktio.

Platina on itse asiassa ainoa oikeasti hypoallergeeninen korumetalli, koska se on 95 % puhdasta. Koska valkokulta on valmistettu metalliseoksesta, jotkin näistä metalleista voivat helposti ärsyttää ihoa. Jos olet tietoinen näistä allergioista tai epäilet, että sinulla on niitä, valitse platina.

5. Hinta

Yksi valkokullan suurimmista myyntivalteista platinaan verrattuna on hinta. Platina on lähes aina kalliimpaa kuin valkoinen kulta, koska se on 30 kertaa harvinaisempaa ja sitä louhitaan paljon vähemmän kuin kultaa. Tarkemmin sanottuna kultaa louhitaan 2 700 tonnia vuodessa verrattuna 80 tonniin platinaa.

Yhteenveto

Valkokulta ja platina näyttävät päällisin puolin samalta, mutta niissä on paljon erilaisia ominaisuuksia. Platina on hinnaltaan paljon kalliimpaa kuin valkokulta, joten kuluttajan pitäisi miettiä, kumpi näistä vaihtoehdoista on parempi.

Valkokultaiset korut ja sormukset ovat yleisesti ottaen tavalliselle kuluttajalle sopiva vaihtoehto, sillä se on pintapuolisesti kaunista ja hinnaltaan edullinen platinaan verrattuna. Vaikka valkokullan pinnoite kuluu ajan myötä, sen voi käydä korjauttamassa kultasepällä.

Jaa

Artikkeli 5 keskeisintä eroa valkokultaisen sormuksen ja platinasormuksen välillä julkaistiin ensimmäisen kerran Suomen Kultareservi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *