Kupari johtaa sähköä paremmin kuin kulta: miksi siis kultaa käytetään elektroniikassa?

Kulta on monipuolinen jalometalli, jota on jo vuosikausia käytetty monissa eri tarkoituksissa. Siitä ei pelkästään valmisteta koruja, hammaspaikkoja ja kolikoita, vaan sitä käytetään myös elektroniikassa. Kullalla on monia hyödyllisiä ominaisuuksia, jotka ovat tehneet siitä halutun metallin niin tietokoneiden, puhelinten kuin muiden elektronisten laitteiden valmistuksessa.

Kupari on monelle tuttu johdin, jota löytyy esimerkiksi johdoista – miksi siis kultaa käytetään elektroniikassa myös? Tässä artikkelissa katsomme, miksi kultaa käytetään elektroniikassa.

Mikä on johdin?

Sähkö on välttämätön osa elämäämme nykyaikana. Sähkö on pieniä varautuneita hiukkasia, joita kutsutaan elektroneiksi, ja jotka kiertelevät johtimien läpi pisteestä toiseen kuljettaen virtaa. Johdon virta riippuu johtimen läpi liikkuvista elektroneista.

Elektronien nopeus riippuu siitä, kulkevatko ne hyvän sähkönjohtimen läpi vai toimiiko se eristeenä. Erinomainen johdin mahdollistaa elektronien kulkemisen paikasta toiseen helposti ja nopeasti. Eriste estää elektronien kulkua ja rajoittaa virran kulkemista. Tästä syystä hyvällä johtimella on “pieni sähkövastus” ja eristimillä on “suuri sähkövastus.”

Kupari on erinomainen sähkönjohdin: se on taloudellinen ratkaisu ja sitä on helppo ostaa, joten se on yleisin johdotuksessa käytetty metalli. Muovi on eriste, ja sitä käytetään usein johtojen koteloimiseen onnettomuuksien estämiseksi. Parhaat johtimet ovat usein metalleja, joihin kuuluvat esimerkiksi hopea, kulta ja rauta.

Kupari on parempi johdin kuin kulta. Se saakin meidät miettimään, miksi kultaa käytetään kuparin sijasta liittimien päiden valmistuksessa, kuten USB-liittimissä.

Vastaus tähän on samaan aikaan sekä yksinkertainen että monimutkainen, ja vastaus piilee kullan ominaisuuksissa.

Kupari vs kulta: ominaisuuksien vertailu

Kulta on loistelias metalli, josta tulee heti mieleen rikkaat Roope Ankat ja kuninkaalliset. Sitä ei yleisesti ottaen pidetä metallina, jota löytyy tavallisen tallaajan kaapeista. Perinteisesti kultaa on käytetty rahana ja koriste-esineinä. Todisteet sen käytöstä ovat peräisin jo muinaisen Egyptin sivilisaation ajoilta, mutta se on edelleen suosittu metalli koruissa ja koristeiden valmistuksessa.

Nykyaikana kulta ei kuitenkaan ole enää uutuustuote. On mahdollista, että jos omistat mitä tahansa teknologiaa, siihen sisältyy pieni määrä kultaa.

Kulta on sitkeä ja muokattava metalli, joten se voidaan helposti vetää langoiksi ja hakata vasaralla levyiksi. Noin 28 grammaa metallia voidaan murskata noin 17 neliömetrin suuruiseksi, ohueksi levyksi. Puhdas kulta on suhteellisen pehmeä metalli ja siksi sitä on helppo käyttää tarvittavien pienten ja herkkien piirien ja liittimien tuotantoprosessissa. Kulta on sitkein ja muovattavin ihmisen tuntema metalli.

Kupari ei ole verrattain yhtä muokattavaa tai taipuisaa, ja siksi sitä on vaikeampi työstää. Toinen kullan ominaisuus, joka tekee sen käytöstä kuparia (tai jopa hopeaa) suosivampaa, on sen reaktiivisuus. Kulta tunnetaan “kemiallisesti inaktiivisena” alkuaineena, mikä tarkoittaa, että se ei reagoi helposti muiden materiaalien kanssa.

Miksi käytämme kultaa elektroniikassa?

Nämä edellä käsitellyt ominaisuudet tekevät kullasta luotettavan valinnan käytettäväksi elektroniikassa. Tietokoneissa on eniten kultaa. Vähemmän monimutkaisissa laitteissa, kuten videokameroissa ja mikroaaltouunissa, on myös pieni määrä kultaa.

Teknologiassa käytettävien liittimien valmistuksessa ei suosita kuparia, sillä se on “kemiallisesti aktiivisempi” ja vähemmän sitkeä. Näiden komponenttien tulee olla kestävämpiä ja pitkäikäisempiä. Jos kullalla valmistetut komponentit olisivat sen sijaan kuparisia, niiden pitkäikäisyys ja tehokkuus heikkenisivät ja niitä pitäisi vaihtaa usein. Tämä tekisi laitteista kalliimpia ja niitä pitäisi huoltaa säännöllisesti.

Nykyään kullan suurin teollinen käyttö on elektroniikkateollisuudessa. Koska se on suhteellisesti muita metalleja kalliimpi ja tarjonnasta on pulaa, vanhassa elektroniikassa olevaa kultaa kierrätetään. Jopa 10 % maailman kierrätetystä kullasta tulee elektroniikan teollisesta kierrätyksestä.

Kulta on hyvin monipuolinen metalli eikä ole ihme, että sen käyttöä suositaan myös elektroniikassa.

Kierrätä kultasi

Jos sinulla on kaapissa ylimääräisiä kultakoruja tai -esineitä, voit lähettää ne meille arvioitavaksi. Teemme sinulle maksutta arvioinnin ja halutessasi voit myydä kultasi tarjouksen mukaiseen hintaan, ilman mitään vähennyksiä. Voit toimittaa kultasi meille vakuutetulla kultalähetyksellä, tämä onnistuu helposti ja täysin maksutta, tilaamalla myyntipakkauksen.

Me kierrätämme kullan ja näin ollen kulta saadaan uusiokäyttöön, mm. elektroniikkateollisuuteen. Tarjouksemme on aina kilpailukykyinen: voit käyttää alustavana apunasi sivuiltamme löytyvää laskuria selvittääksesi, millaista korvausta voit odottaa.

Jaa

Artikkeli Kupari johtaa sähköä paremmin kuin kulta: miksi siis kultaa käytetään elektroniikassa? julkaistiin ensimmäisen kerran Suomen Kultareservi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *