Ruusukulta – Mitä tämä on?

Olet todennäköisesti nähnyt ruusukultaa joskus kierrellessäsi korukauppoja tai tutkiessasi myytäviä kultakoruja netissä. Ruusukulta on etenkin 2020-luvulla trendikästä ja haluttua ja siitä valmistetaan paljon sormuksia, kaulakoruja, korvakoruja ja muita arkipäivään sopivia koruja. Ruusukullan vaaleanpunainen väri houkuttelee puoleensa ja on moderni vaihtoehto tavalliselle keltaiselle kullalle.

Ruusukulta on myös kultaa ja se on ihan yhtä arvokasta kuin tavallinen keltakulta, ja siitä voidaan valmistaa samaan tapaan käyttöesineitä ja koruja. Mutta mitä ruusukulta oikein on ja miten se eroaa tavallisesta keltakullasta?

Mitä on ruusukulta?

Ruusukulta on puhtaan 24 karaatin keltakullan, kuparin ja hopean. Puhdas 24 karaatin keltakulta on kaikkien kullan värien ja ominaisuuksien perusta, mutta se on liian pehmeää käytettäväksi puhtaana koruissa ja käyttöesineissä. Puhtaaseen 24 karaatin kultaan on sekoitettava muita metalleja kanssa, jotta siitä voidaan valmistaa arkipäiväisiä koruja ja käyttöesineitä. Kullan värjäämiseksi voidaan käyttää eri metalliseoksia, jotka antavat kultakorulle myös oman värinsä. Ruusukultaan sekoitetaan keltakullan lisäksi kuparia ja hopeaa, joista kupari on se ainesosa, joka antaa ruusukullalle sen punertavan värin.

Ruusukullan värin syvyys riippuu keltakullan ja kuparin suhteesta. Mitä enemmän kuparia seoksessa on käytetty, sen punertavampaa ruusukultainen koru on. Esimerkiksi 14 karaatin ruusukulta on punertavampaa kuin 18 karaatin ruusukulta, sillä 18 karaatin ruusukullassa on enemmän keltakultaa. Ruusukultana tunnetun punaisen kullan luomiseksi 14 karaatin keltakulta on 58,30 % puhdasta keltakultaa, 33,5 % kuparia ja 8,20 % hopeaa. 18 karaatin ruusukulta samppanjaruusun värinen, koska seos on 75 % puhdasta keltakultaa, 22,2 % kuparia ja 2,8 % hopeaa.

Milloin ruusukultaa käytettiin ensimmäistä kertaa?

Kuuluisa jalokivikauppias Carl Faberge käytti ruusukultaa ensimmäisen kerran 1800-luvun alussa Venäjällä kuuluisissa Faberge Eggsissä. Ruusukulta saavutti myöhemmin suosiota Yhdysvalloissa ylellisen ja naisellisen 1920-luvun aikana ja sitä käytettiin kihlasormuksissa ja hienoissa koruissa. Cartier oli avainasemassa suosion kasvussa, sillä se loi alusta saakka kauniita ruusukultaisia koruja, joissa oli timantteja ja muita jalokiviä.

Erityisesti yksi tietty koru auttoi ruusukullan suosion kasvussa. Tämä koru on nimeltään Trinity Ring ja sen on luonut Cartier ja tilannut Jean Cocteau, kuuluisa ranskalainen kirjailija, taiteilija, elokuvantekijä ja näytelmäkirjailija, joka piti Cartier-sormusta pikkusormessaan. Vuosikymmenten aikana ruusukullan suosio on tullut ja mennyt lähinnä muodin perusteella. Tänä päivänä ruusukulla suosio on jälleen nousussa ja ruusukultaisia koruja löytyy monista koruliikkeistä.

Ruusukulta on romanttinen ja pehmeä väri, joka sopii hyvin niin kihlasormuksiin kuin arkipäiväisiin koruihin.

Onko ruusukulta arvokkaampaa kuin kelta- tai valkokulta?

Keltakultaisissa, valkokultaisissa ja ruusukultaisissa koruissa on kaikissa puhdasta keltakultaa. Puhtaan keltakullan määrä metalliseoksessa on se tekijä, joka määrää korun arvokkuuden. Toisin sanoen 18 karaatin keltakultainen sormus on yhtä arvokas kuin 18 karaatin valko- tai ruusukultainen sormus.

Kun valitaan sopivaa ruusukultaista korua, ei kuitenkaan kannata tuijottaa pelkästään korun arvokkuutta ja puhtaan kullan määrää. Kupari antaa ruusukultaiselle korulle sen kauniin värin, minkä takia 14 karaatin ruusukultainen koru voi värinsä puolesta miellyttää enemmän siksi, että siinä on syvempi punainen väri kuin arvokkaammassa 18 karaatin ruusukultaisessa korussa.

Korun arvoon voivat tosin vaikuttaa myös muut elementit, kuten esimerkiksi käytettyjen jalokivien määrä tai niiden tyyppi. Jos ruusukultaisessa korussa on aito timantti, se tulee olemaan kalliimpi kuin samanlaisesta metalliseoksesta valmistettu koru, jossa on keinotekoisesti tuotettu timantti tai jokin muu jalokivi.

Sama hinta jokaiselle kullalle, hinta perustuu kultapitoisuuteen

Keltakulta, valkokulta ja ruusukulta ei eroa lainkaan toisistaan, kun vertailee näiden kulta-arvoa. Kullan hinta määräytyy aina täysin tämän kultapitoisuuden mukaisesti, esimerkiksi perinteinen 14 karaatin kultakoru, olisiko tämä ruusukultaa, keltakultaa tai valkokultaa, on 58,5 %:sti 24 karaatin kultaa.

Me Suomen Kultareservillä kilpailutamme hintamme päivittäin, varmistaakseen, että hintamme edustavat markkinoiden kärkeä ja tarjoamme myös paras hintatakuun jokaisen myynnin yhteydessä. Mikäli löydät toimijan, joka maksaa enemmän, emme ainoastaan lupaa maksaa erotusta, vain korotamme hintaa 0,50 €/g. Kullan myyntihinnan voit katsoa reaaliajassa verkkosivuiltamme, jokaiselle kultapitoisuudelle.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *