Elektroninen kulta (e-kulta). Tulevaisuuden kultakauppaa?

Kulta on vuosien ajan ollut erinomainen sijoituskohde. Monet sijoittajat hajauttavat varojaan ja sijoituksiaan asettamalla osan niistä vakaaseen kultaan, joka toimii hyvänä turvasatamana epävarmojen taloudellisten aikojen aikana. Kulta säilyttää hyvin arvonsa ja se on arvokasta maailman joka kolkassa, minkä takia kultaan sijoittamisen suosio on ollut tasainen jo pitkään.

Teknologian kehittyessä monet miettivät kuitenkin muita vaihtoehtoja sijoitusten ja varojen hajauttamiselle. Tämä nostaakin monen mielessä kysymyksen siitä, mitä elektroninen kulta (e-kulta) oikein on.

Tässä artikkelissa katsomme aihetta hieman tarkemmin.

E-kulta – mitä se oikein on?

E-kulta on kultaa, jota ostat netistä: sitä ei lähetetä sinulle fyysisenä kultana, ellet itse halua sitä. Voit siis säilyttää kultavarantosi “virtuaalisesti.” E-kultaa voidaan ostaa ja myydä netissä samaan tapaan kuin esimerkiksi osakkeita ja arvopapereita. Sinun pitää vain ostaa kultaa haluamasi määrän verran valitsemasi nettisivun kautta: kulta on sinun omaisuuttasi, vaikka se ei ole fyysisesti hallussasi.

E-kulta on vielä verrattain uusi keksintö, eikä se ole toistaiseksi saavuttanut yhtä suurta suosiota kuin fyysisen kullan omistaminen. Toisaalta teknologian kehittyessä ja monen alan siirtyessä internetiin, e-kullan suosion voidaan odottaa nousevan seuraavien vuosien aikana. E-kullalla on nimittäin fyysiseen kultaan verrattuna paljon hyviä ominaisuuksia.

E-kullan hyödyt

Suurin hyöty e-kullassa on se, että se antaa sijoittajien sijoittaa kultaan alemmalla nimellisarvolla kuin mitä fyysiseen kultaan sijoittaminen tarjoaa. Fyysinen kulta on yleisesti ottaen saatavilla suuremmalla nimellisarvolla.

Mutta e-kulta on saatavilla hyvin pienellä, vain 1 gramman nimellisarvolla, mikä tekee siitä myös hyvän vaihtoehdon aloitteleville sijoittajille, jotka eivät halua heti kättelyssä ostaa itselleen useita grammoja kultaa.

Eikä siinä vielä kaikki, sillä e-kulta on saatavilla sijoitusvaihtoehtoina demat-muodossa. Lisäksi e-kultaa voi ostaa netistä yhdellä napin painalluksella, eikä sinun tarvitse huolehtia kullan säilyttämisestä. Fyysistä kultaa on vaikeampi säilyttää etenkin suurina määrinä, ja samoin sen myyminen on näin ollen myös haastavampaa. Kun kulta on virtuaalisessa muodossa, voit myydä ja ostaa sitä nopeasti ja edullisesti ilman, että sinun tarvitsee huolehtia säilyttämisestä ja ylimääräisistä kustannuksista, joita fyysisen kullan omistaminen voi aiheuttaa.

E-kulta on mahdollista muuttaa fyysiseen kultaan koska tahansa käyttämällä siihen erikoistuneita palveluita.

E-kullan haitat

E-kullalla ei ole selkeitä haittoja: se on hyvä tapa sijoittaa kultaan alhaisella summalla ilman, että sinun tarvitsee huolehtia fyysisen kullan omistamisesta syntyvistä kustannuksista. Kullan ostaminen ja myyminen onnistuvat myös netissä kätevästi. Ainoaksi haittapuoleksi voidaan mainita se, että jos e-kullan haluaa vaihtaa oikeaan kultaan, se ei ole ihan yhtä yksinkertaista kuin fyysisen kullan ostaminen netistä.

Kannattaako kultaan sijoittaa?

Monet sijoittajat puhuvat kultaan sijoittamisen puolesta ja he hajauttavat omia sijoituksiaan ja varojaan tuodakseen turvaa taloudellisen kriisin varalta. Kulta on vakaa sijoituskohde, mutta sen tuotto-odotus ei ole yhtä suuri tai tasainen kuin esimerkiksi osakkeisiin tai arvopapereihin sijoittaessa.

Se, kannattaako kultaan sijoittaa, riippuu täysin omista tavoitteista sijoittajana. Jos kultaan sijoittaminen kiinnostaa, voit tutustua aiheeseen tarkemmin meidän artikkelissamme Uhka vai mahdollisuus? Onko kultaan sijoittaminen kannattavaa?

E-kulta vai digitaalinen kulta (Bitcoin?)

Olet saattanut joskus kuulla termin “digitaalinen kulta” tai “nettikulta.” Kun puhutaan digitaalisesta kullasta, sillä voidaan joissakin konteksteissa viitata e-kultaan. Mutta on huomattava, että digitaalisesta kullasta puhuttaessa voidaan myös viitata Bitcoiniin, josta on viime vuosina tullut kullalle varteenotettava vastine ja kilpailija sijoitusmarkkinoilla.

Bitcoinista puhutaan nettikultana siksi, että se säilyttää tänä päivänä arvonsa samaan tapaan kuin kulta. Se on vakiinnuttanut paikkansa kryptomarkkinoilla ja sijoittajat ovat alkaneet kiinnostua siitä vaihtoehtona fyysiselle kullalle. Jos Bitcoiniin sijoittaminen ja digitaalisesta kullasta lukeminen kiinnostaa enemmän, lue meidän artikkelimme Kumpi on parempi sijoituskohde, kulta vai “digitaalinen kulta” (Bitcoin)?

Jaa
Artikkeli Elektroninen kulta (e-kulta). Tulevaisuuden kultakauppaa? julkaistiin ensimmäisen kerran Suomen Kultareservi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *