Voiko kuka tahansa kaivaa kultaa?

Kulta on jo vuosituhansien ajan ihastuttanut ihmisiä ympäri maailmaa. Taannoin esimerkiksi Lapin ja Klondiken kultakuume saivat ihmiset suuntaamaan jokien uomille kultaa huuhtomaan ja hakkuineen kaivamaan kultakimpaleita. Nykyään kullan kaivaminen ihastuttaa edelleen ja periaatteessa kuka tahansa voi lähteä kaivamaan kultaa.

Ennen kullankaivuuretkelle lähtemistä on kuitenkin tärkeää selvittää, missä kultaa saa kaivaa ja millaisia lupia siihen tarvitaan. Jokamiehenoikeudesta ei nimittäin ole kyse, vaan kultakuumeesta kärsivien pitää ensin selvittää, miten kullan metsästämisen voi aloittaa milläkin alueella.

Kyse ei ole jokamiehenoikeudesta

Suomessa jokamiehenoikeus on erinomainen laki. Esimerkiksi retkeilijät saavat painella menemään pitkin soita ja metsiä ilman sen kummempia lupia. Marjoja saa poimia ja sienestäminenkin on vapaata riistaa. Kullankaivuu ei kuitenkaan ole ihan niin yksiselitteistä: kultaa ei nimittäin saa kaivaa jokamiehenoikeudella.

Nykyään kultaa saa kaivaa, vaskata ja rännittää luvan saaneilla kullanhuuhdonta-alueilla. Jos maanomistajalla on oma kultavaltaus, hän voi päästää maalleen esimerkiksi harjoittelijoita tai renkejä kultaa huuhtomaan. Koehuuhdonta ja kaivuu on tosin aina sallittua, kunhan luontoon ei jätä jälkiä. Huomionarvoista on kuitenkin se, että luonnonsuojelualueilla kaikenlainen maan kaivaminen tai kivien keräileminen on kielletty, joten näillä alueilla kullankaivuuhommat kannattaa jättää sikseen.

Missä kultaa voi kaivaa?

Kullankaivamisen voi aloittaa alueilla, joilla myydään kullan kaivamiseen liittyviä lupia. Esimerkiksi Lapissa voi liittyä Lapin kullankaivajien liittoon ja maksamalla jäsenmaksun, saat luvan kaivaa kultaa kullankaivajien liiton omistamilla alueilla esimerkiksi Lapissa Inarin Saariselällä, Laanilassa ja Ivalo joen vesistössä.

Jos kullanhuuhdonnan ja -kaivuun taidon opettelee ja siitä innostuu tosissaan, kuka tahansa voi hankkia oman kaivuualueen. Kannattaa tosin muistaa, että sellaisen alueen saaminen on monimutkaisten lupamenettelyiden takana, joten kyse ei ole helposta tai nopeasta prosessista.

Lappi on mielenkiintoinen alue

Lappi on Suomessa ainoa paikka, jossa harjoitetaan säännöllistä kullanhuuhdontaa. Kultakaivoksia on muuallakin maassamme, mutta ne eivät ole olleet kovin kannattavia. Sen sijaan kullanhuuhtojien kannattaa suunnata Lappiin Ivalo joelle, Saariselälle, Tankavaaraan ja Lemmenjoelle.

Tyypillisesti Suomesta löydetään kultaa huuhtomalla noin 20-30 kiloa per vuodessa. Siitä noin 90 prosenttia on peräisin syrjäiseltä Lemmenjoelta.

Kullankaivuu tuo Lappiin myös jonkin verran turismia. Vaikka kullan kaivaminen ei niin sanotusti ole lappalaisille kultakaivos, muun muassa Inarissa on muutamia taloja, jotka on rahoitettu kullankaivuun avulla.

Onko kullan kaivamisella mahdollista rikastua?

Kullan kaivaminen oli ehkä muinoin tuottavaa puuhaa, mutta nykyään ns. tavalliset talliaiset harvoin rikastuvat kullan huuhtomisella. Tyypillisesti kullan huuhtominen maksaa enemmän rahaa kuin mitä se tuo kaivajalleen. Koskaan ei kuitenkaan tiedä, milloin onni potkii ja koska joesta paljastuu suuria kultakimpaleita.

Kullankaivaminen ja -huuhtominen on Suomessa enemmänkin harrastus ja se on erinomainen tapa astua luontoon, nauttia Lapin upeasta ympäristöstä ja liikkua terveellisessä ympäristössä. Jos onni potkii ja osut mukavaan joen uomaan, saatat jopa onnistua huuhtomaan itsellesi hipun, jos toisenkin.

Yhteenveto

Teoriassa kultaa voi kaivaa kuka tahansa, mutta ilman lupia se ei onnistu. Lisäksi kaikki kullankaivuu tulee suorittaa luvan saaneilla alueilla. Helpointa on aloittaa kullan kaivaminen Lapissa, sillä Lappi kultarikkain alue Suomessa. Vaikka tavalliset pulliaiset eivät välttämättä rikastu kullan kaivamisella, sillä se on enemmänkin harrastus kuin kokopäivätyö, joskus onni saattaa potkia ja joen uomasta saattaa tarttua mukaan muhevia kimpaleita. Kullan kaivamisen voi aloittaa myös itse hankkimalla kullankaivuuseen soveltuvan maa-alueen, mutta kaivuuprosessin aloittamiseksi tarvitaan asiaankuuluvat luvat.

Lähde: https://www.studio55.fi/vapaalla/article/lappiin-kultaa-etsimaan-asiantuntijan-lupaus-jotain-loydat-varmasti/136840

Jaa

Artikkeli Voiko kuka tahansa kaivaa kultaa? julkaistiin ensimmäisen kerran Suomen Kultareservi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *