Miten nykyiset kultakolikot erottuu vanhoista ja miten kultakolikoita valmistetaan?

Kultakolikoiden valmistusmenetelmät ovat kehittyneet vuosien saatossa. Kolikot valmistettiin ensimmäisen kerran muinaisessa Lydian valtakunnassa reilusti yli kaksi tuhatta vuotta sitten. Muinaisten kolikoiden lyöntiprosessi oli melko yksinkertainen: ensin pieni kulta-, hopea- tai kuparipala asetettiin kolikon suulakkeelle, joka oli upotettu kiinteään pintaan, kuten kiveen. Työntekijä otti sitten toisen kolikon, asetti sen kolikkoaihion päälle ja löi sitä suurella vasaralla.

Keskiaikaiset rahapajat käyttivät kolikoiden valmistukseen esimuotoiltuja pyöreitä metallilevyjä ja ruuvipuristinta. Vaikka tämä oli manuaalinen prosessi, se oli helpompi ja tuotti tasaisemman laadun kuin muinainen lyöntiprosessi.

Nykyaikaiset kolikot lyödään hydraulisella prosessilla, jossa aihiot syötetään automaattisesti koneeseen. Kun kone on käynnissä täydellä teholla, puristin pystyy valmistamaan yli 600 kolikkoa minuutissa. Tämä nopeus on tarpeen esimerkiksi Yhdysvaltojen rahapajan kaltaiselle toiminnalle, jonka on tuotettava miljardeja kolikoita vuosittain.

Vaikka prosessi on monimutkainen miljardien kolikoiden tuottamiseen käytetyn automaation vuoksi, on olemassa muutamia yleisiä vaiheita, joita jokainen rahapaja maailmanlaajuisesti käyttää. Yhdysvaltain rahapaja on maailman suurin rahapaja, ja keskitymme sen tuotantoprosessiin.

1. Raakamateriaalien louhinta

Lyöntiprosessi alkaa raaka-aineiden louhinnalla. Kaivokset kaikkialta Yhdysvalloista ja muualta maailmasta toimittavat kultaa, hopeaa, kuparia tai muita tarvittavia metalleja niitä ostaville rahapajoille. Näistä kaivoksista saatu raakametalli sisältää epäpuhtauksia, joita ei hyväksytä kolikoiden lyömiseen. Katsomme myöhemmissä vaiheissa, miten epäpuhtauksista päästään eroon.

Sen lisäksi, että Yhdysvaltain rahapaja tekee louhintoja tarvittavan metallin saamiseksi, se käyttää myös kierrätettyä metallia, joka on kerätty talteen eri lähteistä. Näihin lähteisiin kuuluvat kolikot, jotka eivät ole enää “koneistettavissa” ja jotka poistetaan kierrosta.

2. Jalostus, sulatus ja valaminen

Raakametalli puhdistetaan ja siitä poistetaan lähes kaikki epäpuhtaudet. Jotkut kolikot vaativat kahden tai useamman erityyppisen metallin seoksen. Jalostettu metalli sulatetaan ja eri metallit lisätään seokseen tarvittaessa. Esimerkiksi Yhdysvaltain rahapaja valmistaa viiden sentin kolikon 75 prosentista kuparia ja 25 prosentista nikkeliä.

Kun sopiva puhtaus tai seos on saavutettu, metalli valetaan harkon sisään. Nämä ovat suuria metallitankoja, jotka sisältävät oikean määrän metallia rahapajan vaatimalla tavalla. Metallia pidetään silmällä koko prosessin ajan sen varmistamiseksi, että saavutetaan sopiva puhtaus.

3. Valssaaminen

Valanteen valssaus oikeaan paksuuteen voi olla pitkä ja työläs prosessi. Harkkoa rullataan kahden teräsrullan välissä, jotka liikkuvat jatkuvasti lähemmäs toisiaan. Tämä prosessi jatkuu, kunnes harkko rullataan metallirullaksi, joka on sopivan paksuinen valmistettavalle kolikolle. Lisäksi valssausprosessi pehmentää metallia ja muuttaa molekyylirakennetta, mikä helpottaa sen lyömistä ja tuottaa laadukkaampia kolikoita.

4. Aihiot

Yhdysvaltain rahapaja käyttää metallirullia, jotka ovat noin 13 tuumaa leveitä ja painavat useita tuhansia kiloja. Metallirulla kelataan auki ja litistetään kaarevuuden poistamiseksi valmistusprosessista. Se viedään sitten läpi sellaisen koneen, joka lävistää metallilevyjä, jotka ovat nyt valmistettavan kolikon paksuuden ja halkaisijan mukaisia.

5. Puhdistus

Tähän asti metalliaihioiden valmistukseen käytetty tuotantoprosessi on sisältänyt epäpuhtauksia. Pienet metallihoukkaset voivat sekoittua kolikkoaihioihin. Kone erottelee epäpuhtaudet kolikkoaihioista.

6. Hehkutus ja puhdistus

Sen jälkeen kone kuljettaa kolikon aihiot hehkutusuunin läpi pehmentääkseen metallia sellaiseksi, että siihen voidaan painaa leimat. Aihiot laitetaan sitten kemiallisen kylvyn läpi, jolla poistetaan kolikon pinnalla mahdollisesti oleva öljy ja lika.

7. Kohotettu metallireunus

Kolikkoaihioon lyötävän kuvion suojaamiseksi jokainen kolikkoaihio viedään koneen läpi. Koneessa on telat, jotka pienenevät hieman ja muodostavat kohotetun metallireunuksen kolikkoaihion molemmille puolille.

8. Leimaus tai lyöminen

Nyt kun aihiot on kunnolla valmistettu, pehmennetty ja puhdistettu, ne ovat nyt valmiita lyömiseen. Kolikot syötetään automaattisesti lyöntikoneeseen nopeudella, joka voi olla useita satoja kolikoita minuutissa. Keräilijöille tehdyt kolikot syötetään käsin kolikkopuristimeen ja saavat vähintään kaksi lyöntiä kolikkoa kohden.

9. Jakelu

Tarkastuksen läpäisevät kolikot ovat nyt valmiita jakeluun. Keräilykolikot sijoitetaan erityisiin pidikkeisiin ja laatikoihin ja lähetetään kolikonkeräilijöille ympäri maailmaa, kun taas pankeille tarkoitetut kolikot pakataan ja lähetetään pankkeihin.

Jaa

Artikkeli Miten nykyiset kultakolikot erottuu vanhoista ja miten kultakolikoita valmistetaan? julkaistiin ensimmäisen kerran Suomen Kultareservi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *